Ja używam do marynowania dwóch rodzajów win: czerwonego wytrawnego, lub białego wytrawnego. Białe wino najlepiej będzie pasowało do jasnych mięs, na przykład drobiu lub ryb – szczególnie jeśli chcemy zachować jasny kolor mięska. Czerwonego wina używam do wieprzowiny, rzadziej wołowiny.
Przed marynowaniem warto przygotować odpowiednio mięso – powinno być pokrojone w odpowiednie kawałki, im drobniej kroimy mięso, tym krócej trzymamy je w marynacie.
Marynata z wina czerwonego: 1 szklanka wina, pół szklanki przegotowanej, chłodnej wody, łyżka octu, warzywa (cebula, czosnek, marchewka i pietruszka starta na tarce), przyprawy (liść laurowy, goździki, tymianek, pieprz ziarnisty, łyżeczka soli), mała cytryna, natka pietruszki i natka koperku. Przyprawami nacieram mięso, następnie zalewam je winem i wodą oraz dodaję warzywa – muszą być równomiernie rozprowadzone. Marynaty powinno wystarczyć na 1 kg mięsa. Do marynowania używam tylko kamionkowych lub szklanych pojemników.
Marynata z białego wina – dodaję takie same przyprawy. Jeśli marynuję ryby, wciskam jeszcze sok z połowy cytryny. Średnie kawałki mięsa powinny w tej marynacie leżeć ok. 5-7 godzin, oczywiście w lodówce lub w zimnym, zacienionym pomieszczeniu. Należy pamiętać, żeby mięso było całe zanurzone w płynie. Smacznego! :)