Czy wiesz jak wykorzystać resztki kuchenne?

Czy wiesz jak wykorzystać resztki kuchenne? fot. Czy.wieszjak.pl
Zamiast wyrzucać resztki oraz odpadki kuchenne warto z pożytkiem je wykorzystać i przyrządzić różne potrawy.
/ 31.10.2010 21:27
Czy wiesz jak wykorzystać resztki kuchenne? fot. Czy.wieszjak.pl

Jarzyny z rosołu lub wywaru - znakomicie nadają się na przygotowanie sałatki jarzynowo-ziemniaczanej.

Gotowane ziemniaki – przydadzą się, aby przygotować kopytka, zapiekanki, farsz na pierogi lub naleśniki tzw. ruskie.

Czerstwa bułka – wysusz ją w piekarniku i zmiel w maszynce lub utłucz – będzie przydatna do panierowania, wysypywania formy do ciasta, zrumieniona z masełkiem — do pierożków, kalafiora itp. Uwaga! Najpierw zrumień na patelni bułkę, a dopiero potem dodaj masło — inaczej tarta bułka wchłonie całe masło.

Naleśniki – możesz pokroić w paseczki i dodać do zapiekanek, zup (np. grzybowej lub pomidorowej) albo flaczków.

Makaron, ryż – resztki z poprzedniego dnia świetnie nadadzą się do zupy albo zapiekanek.

Nieświeży biały ser – jeśli nie wysechł, lecz zaczyna gliwieć możesz rozdrobnić widelcem, obficie posolić i postawić w przykrytej miseczce w ciepłym miejscu. Po 2—3 dniach (jeśli się ciągnie) rozpuść go na patelni z odrobiną tłuszczu, rozgnieć ewentualne zbrylenia tak, aby powstała gładka masa. Do masy możesz dodać całe rozkłócone jajko lub samo żółtko i koniecznie kminek. Spożywaj na gorąco lub zimno.

Podeschnięty żółty ser – nie nadaje się do kanapek, ale możesz go zetrzeć drobno na tarce i włożyć do szczelnego pojemniczka lub torebki foliowej do lodówki — przyda się do makaronu z serem, zapiekanek lub pizzy.

Mięso lub kiełbasa – pokrojone w paseczki nadadzą się do zapiekanek bigosu, sałatek, risotta, żurku.

Redakcja poleca

REKLAMA