Jajka – nie będą pękały w trakcie gotowania, jeśli lekko nakłujesz je szpilką, a wodę osolisz. Jaja gotowane na twardo - aby łatwo i bez uszkodzeń obrać ze skorupki po wyjęciu z gotowania włóż je na chwilę pod strumień zimnej wody.
Nieświeże mleko – żeby mieć pewność, że na pewno się przegotowało – przed gotowaniem dodaj do niego ćwierć łyżeczki sody, soli lub cukru.
Owoce, białe jarzyny, ziemniaki - nie ściemnieją po obraniu, kiedy przykryjesz je natychmiast wilgotną ściereczką. Jabłka, gruszki, gotowany seler i skorzonera - nie ściemnieją, gdy skropisz je kilkoma kroplami soku cytrynowego, wodą z kwaskiem cytrynowym lub octem winnym.
Cebula - nie będzie szczypała w oczy przy krojeniu, gdy włożysz ją wcześniej na godzinę do lodówki lub na 20 min. do zamrażalnika, albo po obraniu sparzysz lub potrzymasz dłuższą chwilę pod strumieniem zimnej wody.
Mąka, kasza - aby w przechowywanych przez dłuższy czas nie zalęgły się robaki - włóż do nich kilka liści laurowych.
Ryż - będzie sypki, jeśli przed wrzuceniem do wody obsmażysz go na patelni, w małej ilości tłuszczu.
Naleśniki - nie będą się przypalać, kiedy posypiesz patelnię solą, sól wyrzucisz, patelnię przetrzesz papierem i smarujesz tłuszczem (pędzelkiem umaczanym w oliwie).
Wilgotne ciasta i torty - aby dobrze się kroiły musisz przedtem zwilżyć nóż w ciepłej wodzie.
Polewa czekoladowa lub lukier - w celu łatwego i gładkiego rozsmarowania - potrzymaj na chwilę nóż pod strumieniem zimnej wody.
Smażona skórka pomarańczowa - nie spleśnieje i nie scukrzy się, gdy dodasz do słoika przed zamknięciem łyżkę rumu, wódki lub koniaku (możesz octu, ale pogarsza to smak).
Migdały - łatwo obierzesz ze skórki zalewając je gorącą wodą i pozostawiając w niej na ok. 5 min.
Budynie i galarety - aby łatwo i bez uszkodzeń dały się wyrzucić z formy - przed wyrzuceniem zanurz formę na chwilę w gorącej wodzie lub przetrzyj gorącą ściereczką.
Mus z mrożonych truskawek - kiedy chcesz go przygotować z mrożonych owoców - nie rozmrażaj ich najpierw, tylko zmiksuj truskawki w kilka minut po wyjęciu z zamrażalnika.
Mięso - aby w lodówce nic schło i nie ciemniało - przykryj je zawsze talerzem tub folią.