Czy wiesz jak przyrządzić szaszłyki z krewetkami?

Przepis na pyszne szaszłyki z krewetkami.
/ 15.07.2010 13:47

Składniki dla 6 osób: 8 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z limonki,ostra papryka w proszku, 12 dzikich krewetek (ze skorupkami, bez głów), 600g piersi z kurczaka, 3 łyżki octu winnego, sól morska, 1 łyżeczka cukru, 5 pomidorów, 1 papryczka chili, 1 ząbek czosnku, 6-8 gałązek kolendry,1 kg ziemniaków.

Patyczki do szaszłyków posmarować olejem. 4 łyżki oliwy wymieszać z sokiem limonki i łyżeczką papryki w proszku. Krewetki obrać ze skorupek, naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć czarną żyłkę. Krewetki usmażyć na oliwie i osączyć.

Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na 12 mniejszych kawałków. Na patyczki nabijać 1 kawałek fileta (wzdłuż) i 1 krewetkę. Włożyć do oliwy wymieszanej z ostrą papryką. Wstawić do lodówki i marynować ok. 1 godziny.

W tym czasie ocet wymieszać z solą i cukrem, dodać 2 łyżki oliwy. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Chilli oczyścić, przeciąć wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Papryczkę posiekać. Kolendrę umyć, osuszyć, usunąć łodyżki, listki posiekać. Wszystko wymieszać z sosem winegret.

Ziemniaki dokładnie umyć. Zalać gorącą wodą i gotować w mundurkach pod przykryciem ok. 20 minut. Wyjąć i pokroić w plastry. Polać 2 łyżkami oliwy i posolić. Ziemniaki grillować na rozgrzanym ruszcie 4-5 minut z każdej strony. Szaszłyki obracając, grillować 5-7 minut. Doprawić solą. Wszystko podawać z sałatką pomidorową.

Redakcja poleca

REKLAMA