Składniki na 4 porcje: Ciasto: 400 g pełnoziarnistej mąki i mąka do wałkowania, 60 g masła, 100 g jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu, sól, czarny pieprz; Nadzienie: 3 czerwone papryki, 1 por, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, garść listków pietruszki, 4 gałązki oregano, 3 jajka, 150 g kremu fraiche (lub gęstej śmietany), 150 g jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu, 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej, 1-2 łyżki płatków czerwonej papryki, 12 czarnych oliwek.
Wsyp mąkę do miski i wrzuć masło pokrojone w kostkę. Dodaj jogurt, sól i pieprz; szybko uformuj gładkie ciasto. Następnie ukształtuj je w kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
Umyj papryki i pokrój je w plasterki. Oczyść por i drobno posiekaj. Obierz cebule i czosnek. Cebule pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj, podobnie jak pietruszkę. Odłóż dwie gałązki oregano (do dekoracji), a z reszty zerwij listki.
Nagrzej piekarnik do 200 stopniC. Natłuść masłem lub margaryną okrągłą formę do tarty o średnicy około 26 cm. Umieść ciasto w formie lekko posypanej mąką i dobrze rozwałkuj, a następnie ponakłuwaj je widelcem.
Ubij jajka, krem fraiche, jogurt i mąkę kukurydzianą z solą, szczyptą pieprzu i płatkami papryki. Dodaj i wymieszaj razem przygotowane warzywa i zioła.
Wylej nadzienie na spód tarty i posyp ze czarnymi oliwkami.
Piecz w piekarniku ok 40 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Quiche możesz podać gorący lub zimny.