Zima sprawa jest prosta. Jeżeli temperatura na dworze wynosi 0 i mniej, możesz śmiało spakować żywność w woreczki, do torby termoizolacyjnej i wynieść na balkon. Nie trzymaj jej jednak zbyt długo, ponieważ wszelkie wahania temperatury mogą niekorzystnie wpłynąć stan żywności. Jednak co lodówka to lodówka:)
Do usunięcia awarii można przytrzymywać żywność w lodówce turystycznej - trzyma temperaturę ok. 24 godzin. Problem może być z wkładami, jeśli nie mamy ich na dana chwilę zamrożonych. Możemy np. zamrozić je u sąsiada jeśli zgodzi się na mrożenie wkładu ok. 12 godzin. Lodówka turystyczna traktuj raczej jako pomoc doraźną.
W sytuacjach awaryjnych niezastąpione są torby termoizolacyjne. Najlepiej zamkniętą torbę umieścić w dużej misce z zimną wodą i co jakiś czas zmieniać wodę, aby cały czas była lodowata. Trzymaj w ten sposób żywność do usunięcia awarii.
Co zrobić gdy nie mamy w ogóle lodówki? Pomyśl, że nasze prababki nie miały lodówek i jakoś sobie radziły, dlatego warto skorzystać z ich sposobów. Masło włóż do szklanego naczynia, np. szklanej maselnicy z pokrywką, a najlepiej do kamionkowego garnka z pokrywą. Napełnij naczynie wodą z solą i włóż tam masło. Następnie Odstaw do chłodnego, ciemnego miejsca, najlepiej do spiżarni lub piwnicy.
Surowe mięso - posól i zawiń w liście chrzanu lub zielonej sałaty. Umieść w chłodnym i zacienionym miejscu - nie zepsuje się nawet 5 dni.
Wędliny i kiełbasy - wystarczy umieścić je w przewiewnym, chłodnym miejscu. Z czasem może na wędlinie pojawić się szary nalot - zmyj go ciepłą wodą, przetrzyj alkoholem i natłuść smalcem. Wędlina będzie cały czas zdatna do jedzenia.
Bekon i boczek - owiń liśćmi chrzanu i umieść w chłodnym, zacienionym miejscu.
Biały ser - zawiń w liście chrzanu lub porzeczek i umieść w chłodnym miejscu. Ser żółty włóż do szklanego naczynia i przechowuj do 4 dni. Jeśli przyschnie, można go uratować maczając w mleku.
Jajka - posmaruj skorupki wazeliną i umieść w piasku, trocinach, soli lub słomie w chłodnym i zacienionym miejscu. Postoją tak nawet 1,5 tygodnia.
Cielęcina i drób - zalej kwaśnym mlekiem, zawiń w liście chrzanu lub pokrzywy i odstaw w chłodne miejsce - postoją do 3 dni.
Owoce i warzywa - odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce. Jabłka trzymajmy osobno, gdyż od nich mogą się szybciej psuć inne owoce i warzywa. Nie myjemy je na zapas, bo myte warzywa i owoce szybciej się psują. Usuń od razu owoc lub warzywo nadgniłe, żeby bakterie nie przeszły na inne owce.