Czy wiesz jak przechowywać żywność, aby się nie psuła?

Czy wiesz jak przechowywać żywność, aby się nie psuła? fot. Czy.wieszjak.pl
Trwałość produktów spożywczych można przedłużyć przez obniżenie temperatury, ograniczenie dostępu tlenu i światła. Ale niestety nawet w lodówce żywność nie będzie całkowicie bezpieczna.
/ 15.10.2010 13:46
Czy wiesz jak przechowywać żywność, aby się nie psuła? fot. Czy.wieszjak.pl

CHLEB najlepiej zjedz w ciągu doby, nie trzymaj go w lodówce – sczerstwieje oraz w folii – szybko spleśnieje. Najlepiej przechowuj w lnianym woreczku w chlebaku. Pieczywo i przetwory mączne (ciasta, pizze, pierogi itp.) możesz zamrozić i przechowywać kilka miesięcy.

MLEKO UHT w zamkniętym kartonie ma długi termin ważności. Po otwarciu spożyj je bez przegotowywania do 12 godzin. JOGURTY trzymaj w lodówce nie dłużej niż podano na opakowaniu. SERY TWAROGOWE są nietrwałe – termin ważności to 48 godz., dłuższy, gdy jest w opakowaniu zamkniętym hermetycznie. SERY ŻÓŁTE zachowują świeżość kilka dni owinięte w papier spożywczy. Jaja możesz trzymać 3 tyg. w lodówce – nie myj ich przed włożeniem.

Surowego MIĘSA nie myj i nie krój przed schowaniem do lodówki – zwiększysz ilość wody, w której mnożą się drobnoustroje. Trzymaj w temp. 0-2˚C. Aby przedłużyć czas przechowywania – skrop sokiem z cytryny (kwas opóźnia rozwój drobnoustrojów). Nie kładź mięsa na tej samej półce w lodówce, co gotowe potrawy.

RYBY trzeba przechowywać w chłodzie -2˚C. W domu nie ma takich warunków dlatego przyrządzaj je po przyniesieniu ze sklepu, ewentualnie następnego dnia po oczyszczeniu i umyciu. Mrożone od razu włóż do zamrażalnika. Ryby wędzone mogą leżeć w wyższej temp. Przechowuj je w folii spożywczej – aby zapach nie przeszedł na inne potrawy.

MASŁO trzymaj w lodówce i pilnuj terminu ważności. Dłużej przechowa się sklarowane – po przegotowaniu oraz ostudzeniu odrzuć warstwę „szumowin” i odlej wodę. OLEJE roślinne rafinowane (produkowane z dodatkiem substancji zabezpieczających przed utlenianiem) możesz trzymać rok bez lodówki. Tłoczone n zimno są mniej trwałe – włóż do lodówki – termin ważności 3 mies. W temp. 4-6˚C.

KISZONKI trzymaj w temp. Poniżej 10˚C. Muszą być zawsze przykryte sokiem – aby nie dostawało się powietrze powodujące rozwój pleśni i bakterii gnilnych. Nigdy nie pakuj kwaśnych produktów w folię aluminiową – aluminium reaguje z kwasami.

GOTOWE POTRAWY w temp. poniżej 10˚C wytrzymają 2-4 dni, najdłużej kwaśne – kwas ogranicza rozwój drobnoustrojów. Dlatego niektóre dania możesz zakwasić. Potrawy szybko studź i nie trzymaj ich na kuchence – namnażają się wtedy drobnoustroje, powodujące zatrucia pokarmowe.

WARZYWA I OWOCE – w lodówce nie trzymaj pomidorów, ogórków, papryki (szybciej się psują) – przechowuj w temp. 10˚C (piwnica) lub pokojowej. Warzywa korzeniowe, ziemniaki, owoce o większej trwałości na kilka dni schowaj do szafki lub piwnicy. Buraki, marchew, rzodkiewkę możesz trzymać w temp. do 0˚C. OWOCE JAGODOWE (jagody, truskawki, borówki) są nietrwałe – włóż je do lodówki na ok. 2 dni. Zielonych warzyw nie pakuj do foliowych torebek – w warunkach beztlenowych wytwarzają szkodliwe azotyny.

MROŻONKI po zakupie schowaj do torby termoizolacyjnej i szybko włóż do domowej zamrażarki. Wyjęta mrożonka jest bardziej nietrwała niż świeży produkt, nigdy nie jest jałowa – niska temperatura hamuje rozwój drobnoustrojów, ale zabija je tylko w 70%. Nigdy ponownie nie zamrażaj żywności. Kupuj mrożonki sypkie i twarde.

KONSERWY – data przydatności dotyczy zamkniętej puszki. Po otwarciu zjedz ją w ciągu 2 dni – przełóż do innego naczynia (kontakt tlenu z metalem działa niekorzystnie) i przechowuj w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA