Szklanka barszczu czerwonego (250 g) + 10 szt. uszek (150 g) = 200 kcal. -> 1 ½ szklanki barszczu czerwonego (370 g) + 5 szt. uszek (75 g) = 150 kcal. Dzięki tej zmianie zaoszczędzisz 50 kcal.
Porcja zupy grzybowej zabielanej śmietaną (300 g) = 140 kcal. -> Porcja zupy grzybowej niezabielanej (300 g) = 90 kcal. Zaoszczędzisz 50 kcal.
Śledzie - nie zalewaj ich oliwą, zamiast majonezu i śmietany używaj naturalnego jogurtu.
Porcja soli smażonej na głębokim tłuszczu w panierce (150 g) = 320 kcal. -> Porcja soli pieczonej w piekarniku (150 g) = 120 kcal. Zaoszczędzisz 200 kcal.
Plaster pieczonej polędwicy wieprzowej (100 g) = 160 kcal. -> Plaster pieczonej piersi indyka (100 g) = 110 kcal. Zaoszczędzisz 50 kcal.
Porcja sałatki z majonezem (200 g) = 300 kcal. -> Porcja sałatki z jogurtem (200g) = 130 kcal. Zaoszczędzisz 170 kcal.
Potrawy z kapusty - zrezygnuj z dodatku zasmażki i zmniejsz ilość dodawanego tłuszczu o połowę.
Pierogi - podawaj z wody, upiecz, nie podsmażaj ich, by nie nasiąknęły tłuszczem.
Kompot z suszu - nie słódź go - łyżeczka cukru to 40 kcal. Kompot zjedz razem z owocami - dostarczysz błonnik, który daje uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit.
Kutia - dodawaj mniej miodu niż w przepisie i połowę cukru. Suszone owoce to też cukier.
Ciasta - zrezygnuj z wysokokalorycznej polewy czekoladowej i lukru, dekoruj wierzch pierniczków czy makowca odrobiną cukru pudru.
Owoce - cytrusy, jabłka, suszone śliwki są idealnym deserem - przygotuj z nich sałatkę i podaj w deserowym pucharku z łyżką jogurtu owocowego lub świeżo wyciśniętego soku.