Rozwałkowane ciasto pokrój - bez przesuszania - w kwadraty, na każdy kwadrat nakładaj nadzienie, składaj po przekątnej i starannie zlepiaj - zaletą tego sposobu jest brak ścinków ciasta.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj foremką lub szklanką okrągłe krążki (okrawki ciasta zbierz i zgnieć, aby nie obsychały), na każdy krążek nakładaj nadzienie, składaj na pół i brzegi ciasta dokładnie zlepiaj.
Rozwałkuj ciasto, nadając mu kształt długiego prostokąta, wzdłuż dłuższego boku ułóż kulki nadzienia w takiej odległości od brzegu, aby ciasto można było zawinąć i przykryć nim nadzienie, następnie ciasto przyciśnij lekko rękami wokół nadzienia i wycinaj pierogi specjalną foremką lub filiżanką - sposób ten jest najszybszy, lecz nie nadaje się do formowania pierogów z owocami.
Odmianą pierogów są uszka, które formuje się z ciasta krajanego w małe kwadraty o boku ok. 4 cm. nakłada nadzienie, zlepia po przekątnej, a następnie dwa rogi zakłada jeden na drugi.