Czy wiesz jak lepić pierogi?

pierogi fot. Czy.wieszjak.pl
Pierogi można formować kilkoma sposobami, a każdy z nich poprzedza rozwałkowanie ciasta na płaty grubości 1-1,5 mm.
/ 17.12.2010 18:43
pierogi fot. Czy.wieszjak.pl

Rozwałkowane ciasto pokrój - bez przesuszania - w kwadraty, na każdy kwadrat nakładaj nadzienie, składaj po przekątnej i starannie zlepiaj - zaletą tego sposobu jest brak ścinków ciasta.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj foremką lub szklanką okrągłe krążki (okrawki ciasta zbierz i zgnieć, aby nie obsychały), na każdy krążek nakładaj nadzienie, składaj na pół i brzegi ciasta dokładnie zlepiaj.

Rozwałkuj ciasto, nadając mu kształt długiego prostokąta, wzdłuż dłuższego boku ułóż kulki nadzienia w takiej odległości od brzegu, aby ciasto można było zawinąć i przykryć nim nadzienie, następnie ciasto przyciśnij lekko rękami wokół nadzienia i wycinaj pierogi specjalną foremką lub filiżanką - sposób ten jest najszybszy, lecz nie nadaje się do formowania pierogów z owocami.

Odmianą pierogów są uszka, które formuje się z ciasta krajanego w małe kwadraty o boku ok. 4 cm. nakłada nadzienie, zlepia po przekątnej, a następnie dwa rogi zakłada jeden na drugi.

Redakcja poleca

REKLAMA