Przed wrzuceniem na ruszt brokuły trzeba podgotować.
Odetnij grube łodygi i podziel brokuł na różyczki.
Wlej do garnka wodę, dodaj szczyptę soli, zagotuj.
Wrzuć różyczki do wrzącej wody i gotuj je pod przykryciem przez 3-5 min. Nie gotuj ich do uzyskania całkowitej miękkości.
Skrop różyczki sosem winegret.
Włóż do koszyczka do grillowania lub połóż bezpośrednio na naoliwionym ruszcie. Grilluj w średnio wysokiej temperaturze przez 8 min bezpośrednio nad żarem. Często obracaj i smaruj marynatą.
Przed podaniem przypraw solą i pieprzem.
Możesz także upiec brokuły razem z innymi warzywami wymagającymi podobnego czasu pieczenia, np. kalafiorem, plastrami cebuli, kawałkami ziemniaków, papryki, plastrami cukinii i kabaczków czy fasolki szparagowej, w paczuszkach z folii aluminiowej. Dodaj do nich kawałek masła, bulion lub sok z cytryny.