Zwijanie w rulonik - naleśnik cienko posmaruj nadzieniem, rozprowadzając je w ten sposób, aby nie dochodziło do obwodu. Zwiń ściśle w rulonik. Tak samo możesz zwijać puste naleśniki.
Formowanie pasztecików „na zakładkę" - na desce lub stolnicy ułóż 3-4 naleśniki jeden przy drugim tak. aby na siebie zachodziły. Zachodzące części naleśników posmaruj białkiem i sklej. Uzyskany płat ciasta napełnij nadzieniem, układając wzdłuż dłuższego boku, następnie ściśle zwiń w rulon. Przeciwległy dłuższy bok posmaruj białkiem, sklej przyciskając. Rulon pokrój w poprzek na kawałki długości około 8 cm.
Składanie "w chusteczkę" - naleśnik posmaruj nadzieniem, złóż na pół i po raz drugi na pół, formując trójkącik.
Składanie „w książeczkę" - nałóż porcję nadzienia na naleśnik, rozsmaruj. tak aby nadzienie było odsunięte od obwodu naleśnika. Załóż dwa brzegi do środka formując prostokąt. Prostokąt złóż na pół.
Formowanie „w rulonik" - środek naleśnika po¬smaruj nadzieniem w odległość ok. 3 cm od obwodu, załóż do środka dwa przeciwległe „boki" i zwiń w rulon, wzdłuż niezawiniętego boku.