Czy wiesz dlaczego szpinak należy kroić nożem ze stali nierdzewnej?

szpinak na patelni
Szpinak powinno się kroić nożem ze stali nierdzewnej, a wszytko przez polifenole zawarte w jego liściach.
/ 20.06.2019 20:01
szpinak na patelni

Jeśli pokroi się szpinak zwykłym żelaznym ostrzem, nóż jak i liście szpinaku przebarwiłyby się. W czasie krojenia dochodzi do reakcji miedzy polifenolami i żelazem. Powstają ciemne przebarwienia na ostrzu, które trudno usunąć.

Polifenole wchodzą w skład wielu warzyw i sprawiają, że osoby stosujące dietę warzywną często cierpią na dobór żelaza.

Wzbogacanie tego typu diet solami żelaza jest często nieskuteczne, bo żelazo i tak nie jest przyswajane. Poza tym zabarwione związki polifenoli z żelazem nadają jedzeniu nieapetyczny wygląd.

Redakcja poleca

REKLAMA