5 produktów, których nie powinnyśmy przechowywać w lodówce:
1. Cebula
Cebula, która nie zoastał ajeszcze obrana i pokrojona bardzo dobrze zachowuje swoją świeżość w ciemnych, ale niekoniecznie bardzo chłodnych miejscach. W lodówce cebula staje się gumowa i szybciej pleśnieje.
2. Jabłka, owoce pestkowe, melon, owoce jagodowe
Jeśli są dojrzałe i soczyste, najlepiej zjadać je od razu. Niedojrzałe śliwki, gruszki czy jabłka natomiast możemy pozostawić na parapecie. Brzoskwinie, nektarynki czy ananasy również poradzą sobie bez lodówki. Dzięki pozostawianiu ich w temperaturze pokojowej, dajemy im szansę, aby w naturalny sposób osiągnęły idelany stopień słodkości i miękkości.
3. Czosnek
Czosnek nie znosi lodówki i czuje się świetnie z dala od niej. Jeśli wszystkie ząbki czosnku są w łupinkach, możesz spokojnie przechowywać je w podobny sposób jak cebulę. Jeśli są obrane, masz ok. 10 dni na dodanie ich do sosu, mięsa, gulaszu lub przygotowania z nich pysznej czosnkowej zupy.
4. Ziemniaki
Brak sympatii ziemniaków do lodówki objawia się głównie tym, iż w niskich temperaturach niszczona jest skrobia. Przez to konsystencja ziemniaków staje się piaszczysta a ich smak słodszy niż zwykle. Unikaj więc przechowywania ich w lodówce i najlepiej wynieś je do piwnicy (jeśli nie jest zbyt wilgotna).
5. Pomidory
Ze sprawą lodówki podmidory stają się mączyste, mało soczyste i pozbawione smaku. Wystarczy zatem, że będziesz je przechowywać w tamperaturze pokojowej. Niedojrzałe osiągną idelany smak, jeśli pozostawisz je na parapecie.