Czego nie należy przechowywać w lodówce

Owoce i warzywa, których nie przechowujemy w lodówce fot. Fotolia
Twarde, wodniste i bez smaku? Może powodem jest lodówka?
/ 09.09.2013 11:32
Owoce i warzywa, których nie przechowujemy w lodówce fot. Fotolia
Przywykłyśmy już do tego, że po zakupach na targu czy w supermarkecie chowamy nasze owoce i warzywa do lodówki. Szczególnie latem robimy to chętniej myśląc, że pozwoli to naszym zielonym przyjaciołom przetrwać nieco dłużej. Tymczasem niektóre owoce i warzywa nie powinny być przechowywane w lodówce. Które i dlaczego? Dowiesz się z naszego artykułu!

5 produktów, których nie powinnyśmy przechowywać w lodówce:

1. Cebula


Cebula, która nie zoastał ajeszcze obrana i pokrojona bardzo dobrze zachowuje swoją świeżość w ciemnych, ale niekoniecznie bardzo chłodnych miejscach. W lodówce cebula staje się gumowa i szybciej pleśnieje.

2. Jabłka, owoce pestkowe, melon, owoce jagodowe


Jeśli są dojrzałe i soczyste, najlepiej zjadać je od razu. Niedojrzałe śliwki, gruszki czy jabłka natomiast możemy pozostawić na parapecie. Brzoskwinie, nektarynki czy ananasy również poradzą sobie bez lodówki. Dzięki pozostawianiu ich w temperaturze pokojowej, dajemy im szansę, aby w naturalny sposób osiągnęły idelany stopień słodkości i miękkości.

3. Czosnek


Czosnek nie znosi lodówki i czuje się świetnie z dala od niej. Jeśli wszystkie ząbki czosnku są w łupinkach, możesz spokojnie przechowywać je w podobny sposób jak cebulę. Jeśli są obrane, masz ok. 10 dni na dodanie ich do sosu, mięsa, gulaszu lub przygotowania z nich pysznej czosnkowej zupy.

4. Ziemniaki


Brak sympatii ziemniaków do lodówki objawia się głównie tym, iż w niskich temperaturach niszczona jest skrobia. Przez to konsystencja ziemniaków staje się piaszczysta a ich smak słodszy niż zwykle. Unikaj więc przechowywania ich w lodówce i najlepiej wynieś je do piwnicy (jeśli nie jest zbyt wilgotna).

5. Pomidory


Ze sprawą lodówki podmidory stają się mączyste, mało soczyste i pozbawione smaku. Wystarczy zatem, że będziesz je przechowywać w tamperaturze pokojowej. Niedojrzałe osiągną idelany smak, jeśli pozostawisz je na parapecie.

Redakcja poleca

REKLAMA