Czar bakalii

Orzechy, susz, egzotyczne owoce. Obowiązkowe dodatki do wigilijnych ciast i potraw.
/ 16.03.2006 16:57
Dzięki nim ciasta i potrawy nabiorą niepowtarzalnego, gwiazdkowego smaku.

Orzechy włoskie
Doskonale komponują się ze smakiem ryb morskich. Robiąc do nich sos, np. śmietanowy, dorzuć kilka rozdrobnionych, uprażonych orzechów.

Figi
Suszone są głównym dodatkiem do keksu. Ponieważ delikatnie podkreślają smak sera, możesz też dodać je do sałatek z żółtym lub pleśniowym serem.

Śliwki
Z suszonych, bez pestek, zrobisz prawdziwy wigilijny kompot. Możesz też nadziewać nimi mięsa, np. schab, dodawać do bigosu, zawijać w plastry boczku.

Jabłka
Przyrządzisz z nich zupę owocową. By była jeszcze lepsza, zmieszaj jabłka z suszem z owoców południowych i dodaj odrobinę cynamonu.

Morele
Suszone, bez pestek są dodatkiem do dań mięsnych. Z moreli przyrządza się nadzienia lub gęste sosy do kurczaka, indyka, cielęciny. Możesz z nich zrobić łagodniejszy od śliwkowego kompot wigilijny.

Migdały
Wyrabia się z nich przede wszystkim marcepan. Całymi lub zmielonymi dekoruje ciasta i desery. Można nadziewać nimi oliwki. Z migdałowych płatków można również zrobić panierkę do ryby.

Daktyle
Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu zachowują konsystencję i aromat świeżego owocu. Zwykle dodajemy je do ciast wielkanocnych, ale zmieszane z masą makową nadadzą makowcom oryginalny smak.

Rodzynki
Małe ciemne koryntki i większe jasne sułtanki są najpopularniejszymi rodzynkami na naszym rynku. Jedne i drugie dodaje się przede wszystkim do świątecznych ciast. Można z nich także zrobić nalewkę.

Pistacje
Te orzeszki wyróżniają się nie tylko smakiem, ale i kolorem. Wyłuskane, gotowane przez kilka minut zachowują jasnozielony kolor. Dodaj je w całości do pasztetu lub domowej kiełbasy.

Orzechy laskowe
Wyłuskane wykorzystuje się w całości lub starte. Dodaje się je do mięsnych, szczególnie drobiowych farszów. Używając mielonych orzechów zamiast mąki, zrobisz przepyszny tort.

Domowy keks
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 40 dag bakalii
- kieliszek aromatycznego alkoholu, np. brandy, rumu

Rodzynki namoczyć w rumie,
bakalie oprószyć mąką,
masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać mąkę z proszkiem, bakalie i pianę z białek, wymieszać,
podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto piec 90-100 min w 180°C, wyjąć,
papier usunąć po wystudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.

Tagi: bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA