Cup of Excellence w coffeeheaven fot. serwis prasowy

Cup of Excellence w coffeeheaven

Ta ekskluzywna, pochodząca z Rwandy kawa będzie dostępna w coffeeheaven aż do wyczerpania zapasów
/ 07.11.2011 05:35
Cup of Excellence w coffeeheaven fot. serwis prasowy

Jedna z najdoskonalszych kaw na świecie na wyciągnięcie ręki? W coffeeheaven to możliwe - od 18 października 2011 r. w wybranych kawiarniach  można skosztować kawy na bazie espresso z ziaren Rwanda MIG Buremera wyróżnionej  tytułem Cup of Excellence 2011. Ta ekskluzywna, pochodząca z Rwandy kawa będzie dostępna  w coffeeheaven aż do wyczerpania zapasów.

coffeeheaven  od 11 lat konsekwentnie buduje swą pozycję i wyznacza trendy na polskim rynku, a doskonały smak i najwyższa jakość kawy to jej znaki rozpoznawcze. Firma stara się edukować klientów stale wprowadzając nowe produkty i odkrywając przed nimi zaskakujące kompozycjie smakowe.  Kilka razy do roku eksperci coffeeheaven prezentują  klientom rzadkie w skali światowej kawy,  wyróżnione  tytułem Cup of Excellence.

„Każdego dnia dążymy do tego, aby pobyt w coffeeheaven był dla naszych klientów wyjątkowym i inspirującym doświadczeniem” – mówi Dorota Szczerbicka, szef marketingu CHI Polska SA.  „Chcemy, by mogli oni wraz z nami odkrywać  subtelne niuanse smakowe, dlatego  dajemy im możliwość skosztowania jednej z najlepszych kaw na świecie. Rwanda MIG Buremera z tytułem Cup of Excellence  to przepustka do ekskluzywnego świata kawy koneserów, do którego dzięki coffeeheaven ma teraz wstęp każdy z naszych gości” – uzupełnia Dorota Szczerbicka.

Cup of Excellence – nazywany też „kawowym Oskarem” to najbardziej prestiżowy konkurs na świecie. Co roku oceniane są w nim kawy pochodzące z małych, rodzinnych plantacji  zlokalizowanych w 9 różnych krajach, wiodących prym w produkcji kawy - z  Ameryki Środkowej i Południowej oraz z Afryki. Najlepsze z nich są następnie sprzedawane po zawrotnych sumach na aukcjach internetowych. Konkurs daje szansę plantatorom na zaprezentowanie owoców swojej ciężkiej pracy przed całym środowiskiem kawowym, a często i światem. Reguły konkursu są bardzo surowe. Ziarna wszystkich kaw musza być zbierane, selekcjonowane i przetwarzane ręcznie przy zachowaniu najwyższej staranności i wszelkich standardów obróbki. Prestiżowy tytuł zdobywa zaledwie garść biorących w konkursie kaw. Każda z nich jest wyjątkowa, perfekcyjnie dojrzała o pełnym body, przyjemnym aromacie i żywej słodyczy.

Jak relacjonuje Przemek Słomiński, szef działu kawy CHI Polska SA, kawy posiadające tytuł Cup of Excellence to prawdziwe perły - rzadkie, trudno osiągalne i eksperckie produkty. „Rwanda MIG Buremera, która pojawiła się właśnie w naszych kawiarniach to kawa odmiany Burbon pochodząca z Rwandy. Rośnie w południowym regionie kraju, w okolicy miasta Huye, na wysokości 1800 m. n.p.m.  W Cup of Excellence otrzymała od jury 84,45 punktów i w klasyfikacji konkursowej znalazła się na 21 miejscu.” – opowiada Przemek Słomiński. Producentem tej konkretnej partii jest Nyirabuhoro Josephina, należąca do spółdzielni Multisector Investor Group Buremera. Spółdzielnia ta zrzesza ponad setkę farmerów z całego regionu Buremera leżącego w południowo-wschodniej części Rwandy. Wyżynne tereny sprzyjają uprawie odmiany Bourbon, bardzo cenionej ze względu na swoje smakowe walory. Kawę Rwanda MIG Buremera będzie można kupić w opakowaniach 220g lub poprosić o przygotowanie espresso na bazie tej unikalnej mieszanki.  

Profil sensoryczny kawy Rwanda MIG Buremera:
    •    Aromat/ Smak: cytryna, cynamon, jagoda i orzech, czekolada, melasa
    •    Kwasowatość: cytrusowa, jasna
    •    Akcenty: Słodka, czysta

Kawy Rwanda MIG Buremera będzie można skosztować w następujących kawiarniach coffeeheaven:
Warszawa:
CH Sadyba Best Mall, ul. Powsińska 31, ul. Świętokrzyska 31/33A, CH Klif, ul. Okopowa 58/72, CH Arkadia, 
ul. Jana Pawła II 82, Plac Trzech Krzyży, ul. Żurawia 1a, Złote Tarasy II piętro, ul. Złota 59, ul. Wańkowicza 1
Kraków:
 Rynek Główny
Poznań:
 Stary Browar, ul. Półwiejska  42
Wrocław: 
ul. Świdnicka 5

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)