Crealto - nowa limitowana edycja Grand Cru od Nespresso

Crealto - nowa kawa od Nespresso fot. serwis prasowy
Crealto to nowa limitowana edycja Grand Cru od Nespresso. Do stworzenia tej wyjątkowej mieszanki kaw Arabika wykorzystana została technika długiego palenia w niskich temperaturach, która stosowana jest w gastronomii.
/ 02.08.2012 06:14
Crealto - nowa kawa od Nespresso fot. serwis prasowy

Firma Nespresso przedstawia nową limitowaną edycję kawy na jesień 2012 - Crealto. Jest ona kolejnym dowodem na to, że Nespresso nie ustaje w swych poszukiwaniach nowych kawowych doznań, a w tym przypadku inspiracja pochodzi ze świata sztuki kulinarnej. Nazwa Crealto utworzona została z połączenia słów „Createur” i „Alto” oznaczającego alta cucina (kuchnia wyrafinowana). Ta wyjątkowa kawa powstała dzięki połączeniu kreatywnych zdolności z dziedziny gastronomii i przygotowania kawy oraz miłości do produktów najwyższej jakosci. Alexis Rodriguez, specjalista ds. kawy zielonej w Nespresso, zainspirował się technikami kulinarnymi stosowanymi przez Mauro Colagreco – szefa kuchni w restauracji uhonorowanej gwiazdkami Michelin. Swój unikalny smak, kawa Crealto zawdzięcza metodzie długiego palenia w niskiej temperaturze.

Nowa limitowana edycja powstała z mieszanki kaw Arabika pochodzących z Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej i z Indonezji, czyli gatunków kawy najlepiej nadających się do długiego palenia. Ziarna do mieszanki Crealto palone są w niskiej temperaturze przez okres trzy razy dłuższy niż w przypadku innych kaw Nespresso. Dzięki temu ciepło rozchodzi się prosto do samego serca każdego z nich i uwalnia bogaty, intensywny smak.
„Moje spotkanie z Nespresso umożliwiło mi poznanie wielu związków świata gastronomii i kawy, takich jak znaczenie jakości składników, techniki, pasja i precyzja w stosowaniu kreatywnych pomysłów w celu uzyskania nowych doznań smakowych” – powiedział Mauro Colagreco.
Cealto od Nespresso
Crealto posiada intensywność 8 w skali od 1 do 10. Harmonijnie uwalnia wszystkie subtelne nuty smakowe, które utrzymują się przez długi czas. Najlepiej smakuje w formie espresso (40 ml), ale można podawać ją także z mlekiem. W postaci cappuccino dominuje mocna nuta orzechowa. Kawa Crealto dostępna będzie od 3 września 2012 r. w cenie 17,60 zł za opakowanie (10 kapsułek). Jej białe opakowanie z brązowymi wzorami nawiązuje do sposobu dekorowania potraw przez kucharzy.

* * *

Mauro Colagreco
Wschodząca gwiazda sztuki gastronomicznej pochodzenia włosko–argentyńskiego. Wykazuje zdumiewającą kreatywność dzięki doskonałemu wykorzystaniu składników. W 2012 roku uzyskał drugą gwiazdkę Michelin za nowoczesną i ciekawą kuchnię w swojej restauracji Le Mirazur w Menton, na Lazurowym Wybrzeżu. Francuskie Ministerstwo Kultury przyznało mu prestiżowe wyróżnienie Chevalier des arts et des lettres za wkład we francuską sztukę kulinarną.

W 2006 roku, Mauro przejął restaurację Le Mirazur i po sześciu miesiącach otrzymał wyróżnienie Objawienie Roku od Gault Millau, a po zaledwie dziesięciu miesiącach pierwszą gwiazdkę od przewodnika Michelin. W latach 2008 - 2009 raz jeszcze uzyskał nagrodę od Gault Millau – tym razem wyróżnienie tytułem Kucharza Roku. W 2012 roku Mirazur została uznana 24. najlepszą restauracją na świecie w klasyfikacji San Pellegrino.
Mauro wciąż uczy się nowych rzeczy i opracował kreatywny sposób uprawiania sztuki kulinarnej, w połączeniu z najlepszymi tradycjami gastronomii śródziemnomorskiej. W pięknej scenerii restauracji Le Mirazur, Mauro ma możliwości pełnego wyrażenia swojej kreatywnej wyobraźni.

Alexis Rodriguez
Kolumbijczyk Alexis Rodriguez jest specjalistą ds. zielonej kawy w Nestlé Nespresso S.A. Odpowiada za Rozwój Produktu i Kontrolę Jakości w firmie Nespresso. Jego głównym zadaniem jest przygotowywanie nowych kaw Grand Cru, edycji limitowanych i kaw z jednego źródła pochodzenia Nespresso. Ponadto Alexis także odpowiada za określanie i utrzymanie kryteriów jakości dla kawy zielonej, którą Nespresso wykorzystuje w ramach swojego programu AAA Sustainable Quality Program™. Alexis zajmuje się degustacją odmian kawy zielonej w ośrodkach produkcyjnych Nespresso w Szwajcarii, a także odwiedza kraje produkujące kawę w celu odkrywania nowych odmian.

Całą swoją 20-letnią karierę zawodową poświęcił w pełni kawie – od rośliny do napoju. Przed przyjściem do Nestlé Nespresso S.A. w 1999 roku, Alexis spędził siedem lat pracując na stanowisku szefa Kontroli Jakości dla Federacion Nacional de Cafeteros de Colombia, dla której stworzył laboratorium w Belgii.

Informacja o Nestlé Nespresso SA
Nestlé Nespresso SA jest pionierem i liderem rynku najwyższej jakości porcjowanej kawy premium. Spółka Nespresso z siedzibą w Lozannie, Szwajcaria, obecna jest w ponad 50 krajach i zatrudnia 7000 pracowników. W 2011 roku spółka zarządzała globalną siecią sprzedaży detalicznej liczącą 270 butików. Wartość sprzedaży spółki Nespresso w 2011 r. osiągnęła ponad 3 miliardy franków szwajcarskich, a rozwój organiczny spółki osiągnął ponad 20%. Więcej informacji pod adresem: www.nespresso.com/mediacenter.

Redakcja poleca

REKLAMA