Firma Nespresso przedstawia nową limitowaną edycję kawy na jesień 2012 - Crealto. Jest ona kolejnym dowodem na to, że Nespresso nie ustaje w swych poszukiwaniach nowych kawowych doznań, a w tym przypadku inspiracja pochodzi ze świata sztuki kulinarnej. Nazwa Crealto utworzona została z połączenia słów „Createur” i „Alto” oznaczającego alta cucina (kuchnia wyrafinowana). Ta wyjątkowa kawa powstała dzięki połączeniu kreatywnych zdolności z dziedziny gastronomii i przygotowania kawy oraz miłości do produktów najwyższej jakosci. Alexis Rodriguez, specjalista ds. kawy zielonej w Nespresso, zainspirował się technikami kulinarnymi stosowanymi przez Mauro Colagreco – szefa kuchni w restauracji uhonorowanej gwiazdkami Michelin. Swój unikalny smak, kawa Crealto zawdzięcza metodzie długiego palenia w niskiej temperaturze.
Nowa limitowana edycja powstała z mieszanki kaw Arabika pochodzących z Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej i z Indonezji, czyli gatunków kawy najlepiej nadających się do długiego palenia. Ziarna do mieszanki Crealto palone są w niskiej temperaturze przez okres trzy razy dłuższy niż w przypadku innych kaw Nespresso. Dzięki temu ciepło rozchodzi się prosto do samego serca każdego z nich i uwalnia bogaty, intensywny smak.
„Moje spotkanie z Nespresso umożliwiło mi poznanie wielu związków świata gastronomii i kawy, takich jak znaczenie jakości składników, techniki, pasja i precyzja w stosowaniu kreatywnych pomysłów w celu uzyskania nowych doznań smakowych” – powiedział Mauro Colagreco.
Crealto posiada intensywność 8 w skali od 1 do 10. Harmonijnie uwalnia wszystkie subtelne nuty smakowe, które utrzymują się przez długi czas. Najlepiej smakuje w formie espresso (40 ml), ale można podawać ją także z mlekiem. W postaci cappuccino dominuje mocna nuta orzechowa. Kawa Crealto dostępna będzie od 3 września 2012 r. w cenie 17,60 zł za opakowanie (10 kapsułek). Jej białe opakowanie z brązowymi wzorami nawiązuje do sposobu dekorowania potraw przez kucharzy.
* * *
Mauro Colagreco
Wschodząca gwiazda sztuki gastronomicznej pochodzenia włosko–argentyńskiego. Wykazuje zdumiewającą kreatywność dzięki doskonałemu wykorzystaniu składników. W 2012 roku uzyskał drugą gwiazdkę Michelin za nowoczesną i ciekawą kuchnię w swojej restauracji Le Mirazur w Menton, na Lazurowym Wybrzeżu. Francuskie Ministerstwo Kultury przyznało mu prestiżowe wyróżnienie Chevalier des arts et des lettres za wkład we francuską sztukę kulinarną.
W 2006 roku, Mauro przejął restaurację Le Mirazur i po sześciu miesiącach otrzymał wyróżnienie Objawienie Roku od Gault Millau, a po zaledwie dziesięciu miesiącach pierwszą gwiazdkę od przewodnika Michelin. W latach 2008 - 2009 raz jeszcze uzyskał nagrodę od Gault Millau – tym razem wyróżnienie tytułem Kucharza Roku. W 2012 roku Mirazur została uznana 24. najlepszą restauracją na świecie w klasyfikacji San Pellegrino.
Mauro wciąż uczy się nowych rzeczy i opracował kreatywny sposób uprawiania sztuki kulinarnej, w połączeniu z najlepszymi tradycjami gastronomii śródziemnomorskiej. W pięknej scenerii restauracji Le Mirazur, Mauro ma możliwości pełnego wyrażenia swojej kreatywnej wyobraźni.
Alexis Rodriguez
Kolumbijczyk Alexis Rodriguez jest specjalistą ds. zielonej kawy w Nestlé Nespresso S.A. Odpowiada za Rozwój Produktu i Kontrolę Jakości w firmie Nespresso. Jego głównym zadaniem jest przygotowywanie nowych kaw Grand Cru, edycji limitowanych i kaw z jednego źródła pochodzenia Nespresso. Ponadto Alexis także odpowiada za określanie i utrzymanie kryteriów jakości dla kawy zielonej, którą Nespresso wykorzystuje w ramach swojego programu AAA Sustainable Quality Program™. Alexis zajmuje się degustacją odmian kawy zielonej w ośrodkach produkcyjnych Nespresso w Szwajcarii, a także odwiedza kraje produkujące kawę w celu odkrywania nowych odmian.
Całą swoją 20-letnią karierę zawodową poświęcił w pełni kawie – od rośliny do napoju. Przed przyjściem do Nestlé Nespresso S.A. w 1999 roku, Alexis spędził siedem lat pracując na stanowisku szefa Kontroli Jakości dla Federacion Nacional de Cafeteros de Colombia, dla której stworzył laboratorium w Belgii.
Informacja o Nestlé Nespresso SA
Nestlé Nespresso SA jest pionierem i liderem rynku najwyższej jakości porcjowanej kawy premium. Spółka Nespresso z siedzibą w Lozannie, Szwajcaria, obecna jest w ponad 50 krajach i zatrudnia 7000 pracowników. W 2011 roku spółka zarządzała globalną siecią sprzedaży detalicznej liczącą 270 butików. Wartość sprzedaży spółki Nespresso w 2011 r. osiągnęła ponad 3 miliardy franków szwajcarskich, a rozwój organiczny spółki osiągnął ponad 20%. Więcej informacji pod adresem: www.nespresso.com/mediacenter.
Crealto - nowa limitowana edycja Grand Cru od Nespresso
fot. serwis prasowy
Crealto to nowa limitowana edycja Grand Cru od Nespresso. Do stworzenia tej wyjątkowej mieszanki kaw Arabika wykorzystana została technika długiego palenia w niskich temperaturach, która stosowana jest w gastronomii.