Chleb nasz powszedni

Zwykle chlebem zaczynamy i kończymy dzień. Jednak ten główny bohater kanapek doskonale radzi sobie też w innych rolach.
/ 04.09.2006 16:46
Trudno się dziwić, że jest tak popularny na naszych stołach. Wszak zdecydowanie szybciej ukroimy na kolację kromkę pieczywa niż ugotujemy 2 ziemniaki. Rzadko jednak wykorzystujemy chleb do przygotowania potraw bardziej wyszukanych niż kanapki. A trzeba wiedzieć, że nasz dobry znajomy nie tylko potrafi zmienić smak dania, ale też może zwiększyć jego chrupkość lub zagęścić konsystencję. Przy tym może być zdrowy. Wszystko zależy od tego, po jaki chleb sięgasz i w jakich ilościach go spożywasz. Najlepiej stosować zasadę rozmaitości i traktować pieczywo jako dodatek, a nie podstawę posiłku. Przedstawiamy sześć pomysłów na inne niż zwykle wykorzystanie chleba.

1. Bardziej gęsta zupa
Zupę warzywną można zagęścić pokruszonym miękiszem chleba pszennego. By nabrała wyraźniejszego smaku, warto dodać razowca – najlepiej pod koniec gotowania.

2. Kanapki inne niż tradycyjne
Kromki pieczywa można panierować w jajku rozkłóconym ze startym serem i musztardą, a potem usmażyć na oleju.

3. Pożywniejsza sałatka
To lekkie danie może stać się bardziej pożywne, jeśli doda się do niego trochę pieczywa. My proponujemy dorzucić nie typowe grzanki, lecz na sposób toskański kawałki ciabaty maczane w aromatycznej oliwie z oliwek.

4. Farsz do kurczaka
Pokruszony miękisz chleba można dodać do mięsnego farszu zamiast ugotowanego na sypko ryżu. Chleb doskonale podkreśli smak drobiu.

5. Soczysta pieczeń
Szynka lepiej zachowa soki i aromat, jeśli po wstępnym ugotowaniu i osuszeniu oblepi się ją ciastem chlebowym i upiecze w temp. 170°C, aż skórka nabierze złocistej barwy.

6. Błyskawiczny deser
Bułkę pokroić na grube kromki, posmarować masłem, posypać pokrojonymi owocami, piec 15 min, skropić winem, piec jeszcze 10 min.

Do chrupania na imprezę
- Chlebowe paluszki mogą zastąpić te tradycyjne. Będą też smakować z dipem lub sałatką.
- Kawałki macy posmarowane twarożkiem i ozdobione świeżym ogórkiem. Na tę bezsolną propozycję powinni się skusić goście z podwyższonym ciśnieniem.
- Wafle ryżowe z konfiturami to deser zdrowy i smaczny.

Czy wiesz, że...
Chleb na zakwasie może być przechowywany dłużej niż ten wypiekany jedynie na drożdżach. A to dlatego, że kwas fenylomlekowy wytwarzany przez bakterie znajdujące się w zakwasie utrudnia rozmnażanie się i rozwój pleśni. Pełni zatem funkcję naturalnej substancji konserwującej. Dzięki temu tradycyjne pieczywo będzie świeże mniej więcej o 2 dni dłużej.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)