Prawdziwa drożdżowa baba lśni od słodkiego lukru a w jej wnętrzu kryją się rodzynki, suszone śliwki, czy siekane orzechy. A może puścić wodze fantazji i dodać suszone morele firmy BAKALLAND, które dodadzą naszej wielkanocnej babie słodyczy i aromatu? Lukier można przyozdobić płatkami migdałów lub garścią dorodnych ciemnobrązowych rodzynek.
iczym nie skrępowana fantazja będzie potrzebna przy zdobieniu mazurków, których smak i uroda kryje się nie w cieście lecz w warstwie wierzchniej, komponowanej według uznania i gustu wykonawcy. Możemy zrobić mazurek migdałowy, wykorzystując migdały BAKALLAND, które sparzamy aby zdjąć skórkę, siekamy drobniutko i ucieramy na słodką masę z miodem i żółtkami. Na samym wierzchu usypujemy bialutką kołderkę z migdałowych płatków.
Nie możemy również zapomnieć o mazurku kajmakowym, którego niezastąpionym przyjacielem będzie jedna z mas krówkowych BAKALLAND o smaku kajmakowym, powszechnie znana jako „kajmakowa” czy ”karmelowa”. Jest ona pysznym składnik deserów i mazurków wielkanocnych, popularnych na całym świecie.
Wielkanoc jednoznacznie kojarzy się również z sernikiem. Można upiec tradycyjny, krakowski lub wiedeński, bogaty w rodzynki, migdały i orzechy, wesoło mrugający kawałkami pomarańczowej i cytrynowej skórki. Można też zrobić sernik kontrastowy, w którym obok warstwy puszystego sera pojawi się warstwa pysznej, soczystej masy makowej. Ta wersja sernika nie przysporzy gospodyni dodatkowej pracy bowiem BAKALLAND oferuje wspaniałą gotową masę makową, którą trzeba jedynie wyjąć z puszki.
Bakalie BAKALLANDU możemy też wykorzystać do przyrządzenia paschy – doskonałego deseru wielkanocnego, który na Święta podaje się w wielu polskich domach. A więc do dzieła – już trzeba opracować przepisy, zrobić listę zakupów i ruszyć po bakalie, suszone owoce, orzechy i migdały. Nie zapomnijmy też o masie makowej.
Smacznego!
1
z
3
fot. serwis prasowy
Roszynki sułtańskie Bakalland
2
z
3
fot. serwis prasowy
Morele suszone Bakalland
3
z
3
fot. serwis prasowy
Masa krówkowa Bakalland