Ananas Chiquita – słodki i wyjątkowy!

Ananas Chiquita fot. serwis prasowy
Wszyscy znamy doskonałe banany Chiquita. Cenimy je za wyjątkowy smak i najwyższą jakość. Teraz do rodziny owoców Chiquita w Polsce dołączył ananas - owoc wręcz idealny.
/ 11.07.2011 10:42
Ananas Chiquita fot. serwis prasowy
Mimo słodkiego smaku jest doskonały dla wszystkich dbających o zdrowie, a w szczególności tych, którzy chcą utrzymać dobrą linię. Ananas to owoc uniwersalny, którego smakowe walory doceni każdy znawca kuchni.

Ananas pochodzi z południowej części Brazylii i z Paragwaju. Jego nazwa wywodzi się z języka tupi (którym mówiono w okolicach Rio de Janeiro w Brazylii) i oznacza „owoc o silnym zapachu”. Dziś ananasy uprawia się m.in. w Indiach, Afryce Południowej czy na Jawie, a ich głównymi eksporterami są Kostaryka, Wybrzeże Kości Słoniowej i Filipiny. 

Dlaczego ananas Chiquita jest tak wyjątkowy?
Ananas Chiquita to gwarancja najlepszego smaku i tego, że owoc w sam raz dojrzały. Widząc naklejkę Chiquita na ananasie, masz nie tylko pewność,  że owoc będzie miał pyszny i słodki smak, ale również, że został wyhodowany z poszanowaniem środowiska naturalnego. Wszystkie farmy Chiquita uprawiające ananasy posiadają certyfikat Rainforest Alliance.

Źródło zdrowia i krok do szczupłej sylwetki
Ananas to nie tylko słodki owoc, ale także źródło niezbędnych składników odżywczych, bogate w najważniejsze dla naszego organizmu witaminy oraz minerały. Ananas zawiera witaminę A i C, żelazo, magnez, wapń i potas. Ponadto, pełen  bromeliny (enzymu regulującego przemianę materii) ananas wzmacnia właściwości trawienne białka. Dzięki swoim właściwościom - unikalnemu zestawieniu enzymów i kwasów owocowych - spożywanie ananasa przyspiesza proces spalania tłuszczu, a tym samym wspomaga proces odchudzania.

Kulinarne inspiracje

Ananasy Chiquita świetnie komponują się z wieloma potrawami. Orzeźwiający i słodki smak ananasa sprawia, że jest to idealny deser na każdą okazję. Warto także wypróbować połączenia ananasa z różnymi gatunkami mięsa. Jest składnikiem sałatek owocowych i warzywnych, dżemów, marmolad oraz konfitur.

Jak to się je?
Ananas, wbrew pozorom to owoc łatwy i gotowy do zjedzenia. Przed spożyciem surowego ananasa należy odkroić czubek, następnie ostrożnie obrać i pokroić w poprzek na krążki. Należy pamiętać o wycięciu zdrewniałego środka. Tak przygotowany owoc jest już gotowy do spożycia.

Pamiętajmy, że ananasy są wrażliwe na chłód i nie powinno się ich przechowywać w lodówce.
Tagi: ananas

Redakcja poleca

REKLAMA