Historia Wawelu zaczęła się 1989 roku, kiedy to Adam Piasecki w pracowni przy ul. Długiej w Krakowie zatrudnił 5 pracowników i rozpoczął produkcję czekolady. Słodycze Piaseckiego były tak wyśmienite,
że firma prędko zdobyła renomę na krakowskim rynku. 3 listopada 1910 roku Piasecki uruchomił fabrykę czekolady. Jak notują kroniki, tego dnia „Piasecki nadał swojemu czekoladowemu biznesowi rozmach przedsiębiorstwa w wielkim stylu, które dzięki swoim znakomitym wyrobom zwycięsko rozprawiało się z potężną konkurencją firm wiedeńskich i innych”.
Tradycje Piaseckiego kontynuuje dzisiejszy Wawel SA. W Dobczycach pod Krakowem, gdzie mieści się fabryka Wawelu, powstają znane wszystkim czekoladki Kasztanki, Malaga, Michałki zamkowe i wiele, wiele innych. 100 lat doświadczenia i tradycji to gwarancja zawsze doskonałego smaku produktów Wawelu. Z okazji swojego jubileuszu firma oferuje nowe produkty nawiązujące zarówno do historii jak i najnowszych trendów.
Już dzisiaj każdy może wrócić do lat przedwojennych, kiedy były produkowane karmelki Portero oraz Miodzio. Wykonywane według tradycyjnej receptury cukierki zapewnią niezapomniane doznania smakowe każdemu, kto je skosztuje. Portero zachwycą wyrazistym smakiem piwa Porter, ukrytym pod otoczką delikatnego i chrupkiego karmelu, a Miodzio - słodyczą miodu połączonego z soczyście kwaśną cytryną.
Od wielu lat Mieszanka Krakowska Wawelu zachwyca kolejne pokolenia. W roku jubileuszowym dla wielbicieli tych pysznych galaretek Wawel przygotował niespodziankę. Mieszanka odsłania nowe, polskie smaki: poziomkę, wiśnię, gruszkę oraz płatki róż. Już teraz możesz się rozkoszować nowymi galaretkami oblanymi pyszną czekoladą.
Idąc z duchem czasu Wawel proponuje smaki zgodne z najnowszymi trendami. Spróbuj czekolady Miętowej z orzeźwiającym nadzieniem miętowym z dodatkiem liści mięty. Dla zwolenników zielonej herbaty Wawel przygotował czekoladę Cytrynową z zieloną herbatą. Jest to czekolada deserowa z delikatnym nadzieniem cytrynowo-mlecznym. Dodatek zielonej herbaty działa relaksująco i odrywa od codzienności.
Majowie uważali czekoladę za przysmak bogów, przez co otaczali ją szczególną czcią. Dzisiaj sięgamy po nią, gdy mamy zły humor, brakuje nam energii lub … powodów jest tysiące. Sięgnij po nowe smaki od Wawelu, na pewno Cię zachwycą!
Sugerowane ceny detaliczne:
Portero, 18,00 zł/kg
Miodzio, 18,00 zł/kg
Mieszanka krakowska 280g, 7,39 zł
Czekolada cytrynowa 295g, 9,90 zł
Czekolada miętowa 100g, 2,80 zł
1
z
4
fot. serwis prasowy
Wawel Karmelki Miodzio
2
z
4
fot. serwis prasowy
Wawel czekolada cytrynowa
3
z
4
fot. serwis prasowy
Wawel Karmelki Portero
4
z
4
fot. serwis prasowy
Wawel czekolada miętowa