Ziołowe kacze udka - przepis
W tym roku podejmij gości czymś wyjątkowym. Upiecz udka z kaczki z aromatycznymi przyprawami!
- Irena Piotrak
Opublikowano: 27.03.2013, 05:26
Reklama
Ilość kalorii: 490
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 6 kaczych udek
- majeranek
- estragon
- 150 ml bulionu
- 6 twardych gruszek
- 10 dag cukru
- 3 goździki
- 6 łyżeczek dżemu z borówek
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Udka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj majerankiem i estragonem oraz solą i pieprzem. Wstaw na noc do lodówki.
- Mięso piecz ok. 1,5 godz. w 180 st. C, często polewając bulionem.
- Z 1/2 l wody, cukru i goździków ugotuj syrop. Włóż do niego na 20 min przekrojone, wydrążone gruszki. Wyjmij, napełnij dżemem. Podawaj do udek.
Reklama
Reklama
Reklama