Wątróbka z grilla - prosty przepis na letnie dni
Wątróbka z grilla nie jest popularnym daniem - to duży błąd, bo wątróbka przyrządzona na grillu ma niepowtarzalny smak, zupełnie inny niż w wersji smażonej.

- Sylwia Mikołajczak
Opublikowano: 18.06.2021, 14:19
Reklama
Wątróbka jest uznawana raczej za nienadającą się na grilla, ale nic bardziej mylnego. Drobiowa wątróbka z grilla jest naprawdę wyśmienita i może stanowić bardzo oryginalne danie podczas grillowej biesiady.
Reklama
Przepis na wątróbkę z grilla
Składniki:
- 1 kg wątróbek drobiowych,
- 4 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka w proszku.
Sposób przygotowania:
- Wątróbki starannie oczyść z błonek, umyj, osusz.
- Cebulę pokrój w plastry, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Połącz z oliwą wymieszana z pieprzem oraz papryką. Do takiej marynaty włóż wątróbki. Pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Wyłóż wątróbki z cebulą na gorący ruszt. Wątróbkę z grilla posól dopiero wtedy, gdy będzie upieczona. To ważne - w przeciwnym wypadku stanie się twarda.
- Wątróbkę z grilla najlepiej podawać z grillowaną papryką lub kukurydzą z grilla.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.07.2012
Reklama
Zobacz więcej przepisów na dania z grilla:
Reklama
Reklama
Reklama