W Lidlu kupisz teraz pstrąga łososiowego za jedyne 3,79 zł. Mamy 3 sprawdzone przepisy na tę rybę
Pstrąg łososiowy to pyszna ryba, a teraz w Lidlu kupisz ją w bardzo dobrej cenie. Zobacz przepis na pstrąga w glazurze, pieczonego w piekarniku oraz przyrządzonego na parze.

Pstrąg łososiowy to wyjątkowo smaczna ryba. Przypomina łososia, ale jest mniej tłusty (stąd będzie idealny dla osób na diecie) i zdecydowanie tańszy. W Lidlu kupisz go teraz w wyjątkowo dobrej cenie: 100 g tej ryby kosztuje zaledwie 3,79 zł. To oznacza, że za 15 złotych przyrządzisz pstrąga dla całej rodziny!
Jak go przyrządzić? My proponujemy 3 przepyszne i proste przepisy, które zasmakują zarówno niejadkom, jak i tym o najbardziej wyrafinowanym podniebieniu. To nie tylko klasyczny pstrąg z piekarnika!
Pstrąg w glazurze z miodu i sosu sojowego
Składniki:
- 400 g pstrąga łososiowego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki miodu,
- 4 łyżki octu winnego,
- 200 g ryżu,
- 0,5 łyżki oliwy,
- 1 paczka świeżego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- ziarna sezamu.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj sos sojowy, miód oraz ocet winny. Zalej marynatą rybę i odstaw na co najmniej 20 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Rybę razem z marynatą przełóż do folii aluminiowej i umieść na blasze.
- Piecz pstrąga przez około 15 minut.
- Ryż ugotuj w 1,5 szklanki wody według instrukcji na opakowaniu.
- Szpinak blanszuj na patelni, dodaj ząbek czosnku i według uznania dopraw solą oraz pieprzem.
- Ułóż na talerzu ryż i szpinak. Na górze połóż pieczonego pstrąga, a całość posyp sezamem. Smacznego!
Pstrąg pieczony w całości
Składniki:
- 2 małe pstrągi,
- 1 cytryna pocięta w plastry,
- olej lub oliwa z oliwek,
- 4 gałązki natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Ryby nasmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Na jednym boku każdej z nich zrób długie, ale płytkie nacięcia.
- Do środka ryb włóż natkę pietruszki oraz plastry cytryny.
- Zawiń pstrągi w folię i włóż do piekarnika. Piecz przez około 20 minut.
- Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z pora. Smacznego!

Pstrąg łososiowy na parze
Składniki:
- 200 g filetów z pstrąga,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- koperek,
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Pstrągi skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, a następnie posyp koperkiem
- Umieść filety w parownicy lub w garnku do gotowania na parze. Przykryj pokrywką.
- W zależności od wielkości filetów, gotuj ryby przez około 20-25 minut.
- Podawaj ze zdrową surówką do obiadu, ryżem lub kaszą. Smacznego!
Zobacz też więcej przepisów na ryby: