Reklama

Pstrąg łososiowy to wyjątkowo smaczna ryba. Przypomina łososia, ale jest mniej tłusty (stąd będzie idealny dla osób na diecie) i zdecydowanie tańszy. W Lidlu kupisz go teraz w wyjątkowo dobrej cenie: 100 g tej ryby kosztuje zaledwie 3,79 zł. To oznacza, że za 15 złotych przyrządzisz pstrąga dla całej rodziny!

Reklama

Jak go przyrządzić? My proponujemy 3 przepyszne i proste przepisy, które zasmakują zarówno niejadkom, jak i tym o najbardziej wyrafinowanym podniebieniu. To nie tylko klasyczny pstrąg z piekarnika!

Pstrąg w glazurze z miodu i sosu sojowego

Składniki:

  • 400 g pstrąga łososiowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 200 g ryżu,
  • 0,5 łyżki oliwy,
  • 1 paczka świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ziarna sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj sos sojowy, miód oraz ocet winny. Zalej marynatą rybę i odstaw na co najmniej 20 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Rybę razem z marynatą przełóż do folii aluminiowej i umieść na blasze.
  3. Piecz pstrąga przez około 15 minut.
  4. Ryż ugotuj w 1,5 szklanki wody według instrukcji na opakowaniu.
  5. Szpinak blanszuj na patelni, dodaj ząbek czosnku i według uznania dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Ułóż na talerzu ryż i szpinak. Na górze połóż pieczonego pstrąga, a całość posyp sezamem. Smacznego!

Pstrąg pieczony w całości

Składniki:

  • 2 małe pstrągi,
  • 1 cytryna pocięta w plastry,
  • olej lub oliwa z oliwek,
  • 4 gałązki natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  2. Ryby nasmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Na jednym boku każdej z nich zrób długie, ale płytkie nacięcia.
  3. Do środka ryb włóż natkę pietruszki oraz plastry cytryny.
  4. Zawiń pstrągi w folię i włóż do piekarnika. Piecz przez około 20 minut.
  5. Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z pora. Smacznego!
fot. Adobe Stock

Pstrąg łososiowy na parze

Skła​dniki:

  • 200 g filetów z pstrąga,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • koperek,
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Pstrągi skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, a następnie posyp koperkiem
  2. Umieść filety w parownicy lub w garnku do gotowania na parze. Przykryj pokrywką.
  3. W zależności od wielkości filetów, gotuj ryby przez około 20-25 minut.
  4. Podawaj ze zdrową surówką do obiadu, ryżem lub kaszą. Smacznego!
Reklama

Zobacz też więcej przepisów na ryby:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...