Pieczona fasolka szparagowa na obiad i kolację
Pieczona fasolka szparagowa z serem, sosem śmietanowym i zielonym groszkiem to idealna propozycja na sycący obiad lub wczesną kolację. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, a smak jest wyrazisty i intensywny. To także doskonały pomysł na przekąskę podczas rodzinnych spotkań i imprez ze znajomymi.
Opublikowano: 19.07.2022, 05:14
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- ok. 450-500 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej),
- 80 g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g zielonego groszku,
- 150-250 g tartego żółtego sera,
- sól i pieprz,
- łyżka bułki tartej.
Reklama
Przygotowanie:
- Fasolkę umyj, a następnie odetnij ogonki i włóż ją do wrzącej, osolonej wody.
- Ugotuj al dente (ok. 10 minut), a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj groszek konserwowy (lub świeży, lekko zblanszowany).
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Musi się tylko lekko zrumienić, nie zbrązowieć.
- Całość przelej do naczynia z fasolką i zasyp bułką tartą oraz przyprawami.
- Delikatnie wymieszaj szpatułką lub poprzez lekkie potrząsanie naczyniem.
- Jeśli chcesz, aby twoja pieczona fasolka szparagowa przypominała zapiekankę, dodaj ok. 250 (może nawet 300) g tartego sera.
- Jeśli ma to być lekkie danie, wystarczy ok. 150 g sera.
- Tak przygotowane naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 10 minut.
- Gotową pieczoną fasolkę udekoruj świeżymi ziołami.
Reklama
Czytaj także:
Jak zamrozić fasolkę szparagową
Czy fasolka szparagowa ma wysoki indeks glikemiczny
Reklama
Reklama
Reklama