Reklama
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 20 dag śliwek węgierek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki wina
  • 2 łyżki śliwowicy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • po 3–4 gałązki majeranku, szałwii, oregano, rozmarynu
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Schab umyj, osusz, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
  2. Śliwki umyj, osusz, wydryluj i w miejsce po pestce włóż trochę masła. Ostrym nożem zrób w mięsie głębokie nacięcie i włóż w nie śliwki. Wierzch schabu obłóż gałązkami ziół i uformuj pieczeń, obwiązując mięso nicią kuchenną.
  3. W brytfance rozgrzej oliwę, obsmaż mięso na rumiano ze wszystkich stron. Polej winem. Jeżeli zostały śliwki, wrzuć je do brytfanny. Piecz około godziny w temp. 180 stopni, polewając powstałym sosem.
  4. Pod koniec pieczenia polej wierzch pieczeni śliwowicą. Gotową pieczeń przykryj i pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu usuń nici i pokrój na plastry.
Reklama
Reklama
Reklama