Reklama

Przepis na gołąbki nie wydaje się być skomplikowany - to przygotowanie farszu z mięsa i ryżu, a potem owinięcie go liśćmi kapusty. Oprócz klasycznych gołąbków z ryżem (koniecznie w sosie pomidorowym!) istnieją jednak również inne wariacje. Chcesz przyrządzić gołąbki inaczej niż zwykle? Znudziły ci się już gołąbki tradycyjne? Polecamy gołąbki bez zawijania, gołąbki z czerwonej kapusty, gołąbki z rybnym farszem, gołąbki z kaszą gryczaną, a także gołąbki z kapusty włoskiej!

Reklama

Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej

Jak zrobić gołąbki z mięsem, ale obłożone kapustą włoską? Ten przepis nie zakłada użycia ryżu! Oto składniki:

  • duża główka kapusty włoskiej (ok. 1,3 kg),
  • 70 dag mięsa mielonego,
  • jajko,
  • czerstwa kajzerka,
  • 3 średnie cebule,
  • olej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki bulionu,
  • szklanka gęstego przecieru pomidorowego,
  • liść laurowy,
  • natka pietruszki,
  • marchewka,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie gołąbków z mięsem i włoską kapustą rozpocznij od oczyszczenia kapusty z zewnętrznych liści i wycięcia głąba. Kapustę włóż (wycięciem do góry) do dużego garnka z gotującą się wodą. Stopniowo zdejmuj zblanszowane liście. Zetnij z nich zgrubienia.

Czerstwą bułkę namocz w mleku. Cebulę posiekaj, zrumień. Wymieszaj mięso z cebulą, odciśniętą bułką i jajkiem. Dopraw farsz solą, pieprzem. Jeśli masz ochotę, możesz użyć też innych przypraw. Wyrób na gładką masę.

Na liście nakładaj porcje farszu i zawijaj gołąbki. Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Ułóż ciasno gołąbki zwinięciem do dołu. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zalej bulionem. Posyp startą marchewką i natką.

Gołąbki gotuj pod przykryciem na małym ogniu mniej więcej godzinę. Na koniec zalej przecierem pomidorowym i duś jeszcze 15 minut.

Przepis na gołąbki bez zawijania

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Oto składniki:

  • 20 dag białej kapusty,
  • 10 dag płatków jęczmiennych,
  • 50 dag mięsa mielonego,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku

Na sos pomidorowy do gołąbków:

  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 250 ml wywaru warzywnego.

Kapustę drobno poszatkuj, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut. Dobrze odciśnij z nadmiaru wody. Mięso połącz z kapustą i płatkami, dopraw delikatnie solą i pieprzem. Uformuj 8 kotlecików, podsmaż na oleju.

Gołąbki bez zawijania przełóż do żaroodpornego naczynia polej sosem (wywarem wymieszanym z koncentratem), przykryj folią aluminiową i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gołąbki bez zawijania gotowe!

Gołąbki inaczej

Poniżej znajdziesz jeszcze 17 inspiracji: gołąbki tradycyjne, gołąbki rybne, gołąbki z kaszą gryczaną, gołąbki wegetariańskie, gołąbki z czerwoną kapustą, gołąbki z sałaty, gołąbki w sosie cebulowym, a także gołąbki Magdy Gessler z grzybowym farszem.

Reklama

Sprawdź inne przepisy na obiad

Zobacz jeszcze 17 przepisów na gołąbki:

Reklama
Reklama
Reklama