Autorem przepisu jest: użytkownik: Babciagramolka
Przygotowanie: 30-60 min.
Skala trudności: łatwe
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 20 dag kawałek schabu bez kości ( lub inny kawałek chudej wieprzowiny)*
- 10 dag świeżych kurek **
- 1 średnia cebula
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- przyprawa do zup i sosów
- sól
- pieprz mielony
- 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
- Zaczynamy od oczyszczenia , umycia i osuszenia kurek. Większe pokroić . Smażyć na maśle z łyżka oleju ( ok. 15 minut) aż odparuje z nich sok . Połowę kurek wyjąć z tłuszczu i odłożyć - resztę zmiksować z masłem na pastę.***
- Zmielić mięso. Cebulę pokroić drobno i usmażyć na złoto na oleju . Wymieszać mięso, połowę pasty z kurek, 2/3 natki pietruszki , 1/3 kurek zdjętych z patelni w całości - usiekanych by były drobniejsze , 4 łyżki wody. Wyrobić dokładnie. Doprawić solą , pieprzem i maggi w płynie.
- Ziemniaki obrać . Umyć . Spody ziemniaków ściąć nożem na płasko . Od góry wydrążyć łyżeczką ( to co wydrążymy odłożyć - przyda się do sosu ). W puste miejsca włożyć farsz.
- Ziemniaki ułożyć w garnku o szerokim dnie . Pomiędzy nimi wsypać to co wydrążyliśmy z ziemniaków , wsypać odłożone kurki, resztę pasty kurkowej. Zalać wodą i dusić na małym ogniu 40 minut. Dolać śmietankę. Dusić jeszcze 10 minut. Doprawić sos . Podawać posypane obficie natką pietruszki.
* Ja zmieliłam jeden spory kotlet schabowy ale można użyć mięsa od szynki , gulaszowego itp. - byle chude.
**W zimie można użyć kurki zamrożone ( smażone w maśle )
*** Można użyć w zimie mniej kurek ale za to masło kurkowe - to juz zależy od tego co mamy
Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na: Gotujmy.pl