Ziemniaki faszerowane mięsem z kurkami - przepis

Pracochłonne, ale warte tego, by je zrobić. Zapach duszących się ziemniaczków nie do opisania.
/ 07.09.2012 14:18

Autorem przepisu jest: użytkownik: Babciagramolka

Przygotowanie: 30-60 min.
Skala trudności: łatwe


Składniki:
  • 6 średnich ziemniaków
  • 20 dag kawałek schabu bez kości ( lub inny kawałek chudej wieprzowiny)*
  • 10 dag świeżych kurek **
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • przyprawa do zup i sosów
  • sól
  • pieprz mielony
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1,5 szklanki wody

Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od oczyszczenia , umycia i osuszenia kurek. Większe pokroić . Smażyć na maśle z łyżka oleju ( ok. 15 minut) aż odparuje z nich sok . Połowę kurek wyjąć z tłuszczu i odłożyć - resztę zmiksować z masłem na pastę.***
  2. Zmielić mięso. Cebulę pokroić drobno i usmażyć na złoto na oleju . Wymieszać mięso, połowę pasty z kurek, 2/3 natki pietruszki , 1/3 kurek zdjętych z patelni w całości - usiekanych by były drobniejsze , 4 łyżki wody. Wyrobić dokładnie. Doprawić solą , pieprzem i maggi w płynie.
  3. Ziemniaki obrać . Umyć . Spody ziemniaków ściąć nożem na płasko . Od góry wydrążyć łyżeczką ( to co wydrążymy odłożyć - przyda się do sosu ). W puste miejsca włożyć farsz.
  4. Ziemniaki ułożyć w garnku o szerokim dnie . Pomiędzy nimi wsypać to co wydrążyliśmy z ziemniaków , wsypać odłożone kurki, resztę pasty kurkowej. Zalać wodą i dusić na małym ogniu 40 minut. Dolać śmietankę. Dusić jeszcze 10 minut. Doprawić sos . Podawać posypane obficie natką pietruszki.
 
* Ja zmieliłam jeden spory kotlet schabowy ale można użyć mięsa od szynki , gulaszowego itp. - byle chude.
**W zimie można użyć kurki zamrożone ( smażone w maśle )
*** Można użyć w zimie mniej kurek ale za to masło kurkowe - to juz zależy od tego co mamy


Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na: Gotujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA