Składniki:
- 6 ziemniaków
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
- olej
- 1,5 szklanki śmietany
- cebula
- pęczek koperku
- 2 kiszone ogórki
- jabłko
- 4 płaty śledziowe z oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszoruj, przekrój. W dużej misce wymieszaj rozmaryn z papryką, pieprzem i solą, dodaj kilka łyżek oleju. Do miski włóż ziemniaki, dobrze wymieszaj, aby pokryły się przyprawami. Ułóż je na blasze i piecz w temp. 190 st. C, aż będą miękkie.
- Śmietanę wymieszaj z posiekaną cebulą, koperkiem oraz obranymi i pokrojonymi w drobną kosteczkę ogórkami i jabłkiem. Dodaj pokrojone w paseczki śledzie, dopraw.
- Sałatkę nakładaj na łódeczki z ziemniaków.