Składniki:
- 1 kg wołowiny na pieczeń
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 3–4 pieczarki
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1/3 szklanki soku pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- łyżka musztardy miodowej
- łyżka mąki
- tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz i rozetnij na jak największy płat, lekko rozbij. Natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Obraną cebulę i oczyszczone pieczarki pokrój w kostkę. Warzywa podduś na maśle. Dodaj pastę pomidorową i tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Płat mięsa rozłóż płasko na desce, ułóż na wierzchu przygotowane warzywa. Zwiń ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku. Obwiąż bawełnianą nicią, posmaruj olejem. Włóż do brytfanny.
- Piecz 15 min. w temp. 240 stopni. Potem około 45 minut w temp. 180 st., polewając sokiem pomidorowym, a następnie wytworzonym sosem. Pod koniec posmaruj musztardą miodową, oprósz mąką i piecz 10 minut, aż powstanie rumiana skórka.