Składniki:
Na ciasto:
- 40 dag mąki
- łyżeczka cukru
- 2 dag drożdży
- sól
- 2 łyżki oliwy
Na sos:
- 100 ml przecieru pomidorowego
- oregano
- sól
- pieprz
Na farsz:
- 15 dag szynki
- 25 dag pieczarek
- oliwa
- 10 dag mozzarelli
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Dolewając letnią wodę z podanych składników, zagnieć ciasto, odstaw.
- Przecier wymieszaj z przyprawami.
- Pieczarki pokrój, podsmaż na oliwie, dopraw. Ciasto podziel na 4 części, rozciągaj na okrągłe placki, połóż na blasze.
- Smaruj je sosem, na połowie każdego placka połóż pieczarki i paski szynki, posyp serem. Złóż placek na połowę, zlep brzegi, posmaruj oliwą. Piecz 20 min w 210 st. C.