Składniki:
- 1,3 kg wieprzowiny tzw. szynki myszki
- mała kiść czerwonych winogron, najlepiej bezpestkowych
- 5 dag rodzynek
- 3 jabłka, najlepiej odmiany gala
- suszony rozmaryn
- szklanka białego wina
- oliwa
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż je na desce i ostrym nożem zrób w nim dwie kieszonki, uważając, aby nie rozciąć mięsa do końca.
- Rodzynki i winogrona opłucz na sicie. Do jednej kieszonki w wieprzowinie włóż rodzynki, a do drugiej winogrona. Mięso natrzyj solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym rozmarynem. Następnie przełóż do brytfanki lub dużej żaroodpornej formy, po czym polej odrobiną oliwy oraz winem.
- Piecz 1,5 godz. w temp. 180 st. W czasie pieczenia mięso polewaj powstałym sosem, aby nie wyschło. Ok. 20 minut przed końcem włóż do formy ćwiartki nieobranych jabłek. Poodawaj z jarzynką z czerwonej kapusty.
Dobra rada:
Pieczonej wieprzowiny (a także innych mięs) nie podawaj na stół od razu po wyjęciu z piekarnika. Każda pieczeń skorzysta na smaku i strukturze, jeśli po upieczeniu odpocznie przez 10–15 minut. W tym czasie temperatura w niej się wyrówna, a mięso wchłonie większość soków – dzięki temu stanie się bardziej kruche, miękkie, soczyste i aromatyczne.