Składniki:
- 80 dag łopatki wieprzowej
- 5 dag chudego wędzonego boczku
- po pół strąka papryki: żółtej, czerwonej i zielonej
- 2 cebule
- 5-cm kawałek imbiru
- szklanka piwa
- 4 łyżki gęstej śmietany
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- mielona papryka
- mielony kminek
- oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz, oczyść, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w słupki. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż boczek i usmaż skwarki. Włóż mięso i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron. Dodaj obraną i posiekaną cebulę z czosnkiem oraz obrany i starty na tarce imbir. Smaż razem, mieszając, 3 minuty.
- Paprykę oczyść z nasion, pokrój na krótkie paski, dodaj do mięsa i chwilę razem smaż. Dopraw mieloną papryką, kminkiem, oregano, solą i pieprzem. Podlej piwem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Na koniec wymieszaj ze śmietaną rozrobioną w kubku z koncentratem pomidorowym.