Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kością
- 1,5 szklanki ciemnego piwa
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 5 średnich ziemniaków
- 2 jabłka
- 3 łyżki posiekanej natki
- 3 łyżki oleju
- 6 łyżek masła
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżeczka miodu gryczanego
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę masła z olejem. Obsmaż mięso. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, 3 minuty. Podlej szklanką piwa, dodaj musztardę, oprósz przyprawą do potraw, przykryj i duś 15 minut.
- W tym czasie przygotuj jarzynkę. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Jabłka opłucz, oczyść z pestek i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, przesmaż jabłka, oprósz pieprzem i podlej resztą piwa. Duś na dużym ogniu, aż piwo odparuje.
- Ziemniaki odlej, utłucz i połącz z połową jabłek i natką. Mąkę rozmieszaj w małej ilości wody i zagęść sos. Kotlety podawaj z sosem i jarzynką oraz duszonymi jabłkami.