Składniki:
- 50–60 dag wątróbki kurzej
- 3 jabłka łąckie
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek mąki
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 5 dag masła
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osusz. Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na maśle zrumień cebulkę, dodaj jabłka i czosnek. Smaż 5 min, dopraw ziołami, solą i pieprzem.
- Wątróbkę obtocz w mące, usmaż na oleju. Przełóż do jabłek, podlej 4 łyżkami wody. Duś na średnim ogniu 5 min.
- Wątróbkę z jabłkami podawaj z ryżem lub ziemniakami.