Składniki
Ciasto:
- 500g przesianej mąki pszennej
- 250 ml lekko ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży instant
-
1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
- Sól do smaku
Dodatki:
- 3 łyżki TABASCO® Original
- 1 1/2 szklanki tartego sera mozzarella
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/3 szklanki plasterków cebuli
- 1/4 szklanki pokrojonych grzybów (np. pieczarek)
- 1/4 szklanki pokrojonej w paski zielonej papryki
- 1/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
-
Sposób przygotowania
W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
Sos TABASCO® i przecier łączymy w małej misce, dobrze mieszamy i odstawiamy. Wystudzony spód pizzy smarujemy sosem, zostawiając ok. 1 centymetr od krawędzi. Posypujemy serem, a na wierzch kładziemy cebulę, grzyby, zieloną paprykę i oliwki. Pizzę pieczemy ok. 15 minut, w 250 stopniach Celsjusza, sprawdzając czy nie rumieni się zbytnio.