Składniki:
- udziec z indyka (ok. 1,2 kg)
- 4 gruszki
- 1,5 kg czerwonej cebuli
- 20 dag brązowego cukru
- 5 dag rodzynek
- 5 dag suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki czerwonego octu winnego
- 10 łyżek oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, zepnij szpilkami do pieczenia i owiń sznurkiem kuchennym. Przyprawę do kurczaka wymieszaj z 7 łyżkami oleju i roztartym czosnkiem. Natrzyj mięso, odstaw na noc do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Przesmaż na reszcie oleju, wsyp cukier, smaż, mieszając. Po 5 min dolej ocet, duś cebulę na małym ogniu ok. 20 min, mieszając, aż stanie się szklista. Dodaj rodzynki i żurawinę. Jeśli cebula będzie zbyt gęsta, w czasie duszenia dodaj kilka łyżek wody. Dopraw solą i pieprzem.
- Udziec z indyka ułóż na blasze i piecz 1,5 godz. (190 st.), co jakiś czas polewając kilkoma łyżkami wody. Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń pestki, obsmaż na maśle. Przełóż do naczynia żaroodpornego, w zagłębienia włóż cebulę i piecz 15 min. Gruszki również możesz ułożyć obok mięsa i upiec razem.