Składniki
- mleko - 1 szklanka
- jajka - 2 sztuki
- mąka pszenna - 1.5 szklanek
- olej - 30 mililitrów
- woda mineralna - 0.3 szklanki
- cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
- cynamon - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
- tłuszcz do smażenia
- nadzienie:
- banany - 4 sztuki
- mleko kokosowe - 1 szklanka
- miód - 2 łyżki
- cukier puder - 1 łyżeczka
- masło - 2 łyżki
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto: w naczyniu wymieszaj jaja z cukrem, dodaj mleko, wodę, olej, cynamon, szczyptę soli oraz mąkę – wszystko zmiksuj razem a następnie na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni usmaż naleśniki. Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry. W rondelku rozpuść miód, dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień – gdy płyn nieco zgęstnieje, dodaj pokrojone banany i duś jeszcze chwilę. Odcedź i pozostaw powstały sos. Na rozłożone naleśniki nakładaj banany i zwiń w rulony. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i ułóż w nim naleśniki – wierzch posyp resztą (pokrojonego, pokruszonego) masła, przykryj naczynie i zapiecz w piekarniku w temp. 160 stopni (ok. 8-10 minut). Gotowe naleśniki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem, udekoruj miętą lub melisą.