Tortellini z grzybami - przepis

Nie masz pomysłu na smaczne i oryginalne danie? Wypróbuj tortellini z grzybami!
/ 06.07.2018 20:23

Składniki

  • 400 gotowych tortellini,
  • sól, pieprz,
  • 250 g pieczarek,
  • 250 g boczniaków,
  • 1 pęczek cebulki ze szczypiorem,
  • 1 ząbek czosnku.
  • 20 g margaryny,
  • 250 ml bulionu,
  • 100 ml białego wina,
  • 1 pęczek świeżego lub
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka pesto (gęstego wloskiego sosu)

Sposób przygotowania

Tortellini ugotować w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzić i dokładnie osączyć.

Pieczarki i boczniaki oczyścić. Cebulkę ze szczypiorem oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Czosnek oczyścić i drobno posiekać. Margarynę roztopić i podsmażyć na niej grzyby. Dodać cebulkę i czosnek, wymieszać i krótko podsmażyć. Doprawić pieprzem. Następnie zalać bulionem i winem. Całość dusić ok. 10 minut. Majeranek umyć, osączyć i posiekać. Dodać do grzybów razem z pesto.

Następnie dodać ugotowane tortellini, delikatnie wymieszać i wyłożyć na talerze. Danie można udekorować listkami bazylii.