Składniki
-
- sól, pieprz,
- 250 g pieczarek,
- 250 g boczniaków,
- 1 pęczek cebulki ze szczypiorem,
- 1 ząbek czosnku.
- 20 g margaryny,
- 250 ml bulionu,
- 100 ml białego wina,
- 1 pęczek świeżego lub
- 1 płaska łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżka pesto (gęstego wloskiego sosu)
Sposób przygotowania
Tortellini ugotować w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzić i dokładnie osączyć.
Pieczarki i boczniaki oczyścić. Cebulkę ze szczypiorem oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Czosnek oczyścić i drobno posiekać. Margarynę roztopić i podsmażyć na niej grzyby. Dodać cebulkę i czosnek, wymieszać i krótko podsmażyć. Doprawić pieprzem. Następnie zalać bulionem i winem. Całość dusić ok. 10 minut. Majeranek umyć, osączyć i posiekać. Dodać do grzybów razem z pesto.
Następnie dodać ugotowane tortellini, delikatnie wymieszać i wyłożyć na talerze. Danie można udekorować listkami bazylii.