Szynka w kumkwatach

Soczysta pieczeń z cytrusową nutką
/ 11.03.2010 11:25

Przygotowanie: 35 min
Pieczenie: 90 min
Porcja: 329 kcal

Składniki dla 8 osób:

- 1,5 kg surowej szynki wieprzowej
- goździki
- sól, pieprz 
- cukier 
- olej
- szklanka soku pomarańczowego
- 8–10 kumkwatów lub 3–4 pomarańcze
- łyżka mąki

Sposób wykonania:
1. Szynkę opłucz. Skrop sokiem z pomarańczy (1–2 łyżki). Natrzyj solą i cukrem. Oprósz pieprzem. Ułóż w misce, przykryj i odstaw
do lodówki na 24 godziny.

2. Następnego dnia szynkę przełóż do brytfanki, skrop olejem. Piecz 15 minut w temp. 200 st. Następnie zmniejsz temp. do 180 st. i dalej piecz szynkę 60 minut.

3. W tym czasie sparz kumkwaty. Pokrój w plastry. Na patelnię wlej 3 łyżki soku z pomarańczy, wsyp 4 łyżki cukru. Mieszając, podgrzewaj na wolnym ogniu, aż powstanie syrop. Włóż do niego plastry cytrusów, podgrzewaj, aż będą szkliste.

4. Szynkę wyjmij z piekarnika. Obłóż plastrami cytrusów. Zamocuj je, przybijając goździkiem. Całość skrop olejem. Podlej resztą soku z pomarańczy i ponownie wstaw do piekarnika 170 st. na 15–20 min.

5. Gotową szynkę przełóż na półmisek. Wywar przecedź do rondelka, zagotuj. Mąkę rozmieszaj z 3/4 szklanki wody. Wlej do wywaru, ponownie zagotuj. Powstały sos dopraw. Podaj do szynki.


Wielkanocne przepisy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA