Sznycle z szałwią

Pieprz po zmieleniu szybko wietrzeje, najlepiej więc używać przyprawy w młynku, dzięki temu sznycle będą aromatyczne.
/ 14.06.2013 04:19
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Ilość kalorii: 270 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 sznycle ze schabu środkowego (po ok. 15 dag)
  • 8 listków szałwii
  • 50 ml wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, lekko rozbij, natrzyj solą i szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Listki szałwii opłucz i za pomocą wykałaczki przypnij po 2 do każdego sznycla.
  2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek, obsmaż sznycle z każdej strony. Następnie podlej sokiem z cytryny, winem i duś 5 minut. Wlej śmietanę, zagotuj. Podawaj z makaronem, wymieszanym z podsmażonymi na oliwie pomidorami i szałwią.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA