Składniki:
- 4 sznycle ze schabu środkowego (po ok. 15 dag)
- 8 listków szałwii
- 50 ml wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, lekko rozbij, natrzyj solą i szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Listki szałwii opłucz i za pomocą wykałaczki przypnij po 2 do każdego sznycla.
- Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek, obsmaż sznycle z każdej strony. Następnie podlej sokiem z cytryny, winem i duś 5 minut. Wlej śmietanę, zagotuj. Podawaj z makaronem, wymieszanym z podsmażonymi na oliwie pomidorami i szałwią.