Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- oregano suszone i świeże
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2 czerwone cebule
- 10 dag sera feta
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, osuszyć, przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować w malakserze. Dodać do niego zmiażdżone ząbki czosnku, skórkę otartą z cytryny, roztarte oregano, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę, jeśli jest zbyt rzadka dodać do niej 2–3 łyżki tartej bułki. Zwilżonymi dłońmi formować kulki o średnicy ok. 3 cm (każdą można delikatnie obtoczyć w mące). Nadziewać je po 3–4 sztuki na drewniane szpadki do szaszłyków, skropić olejem.
- Szaszłyki z kulek mięsnych położyć na ruszcie grilla i piec 10-15 minut co jakiś czas obracając, by równomiernie się upiekły. Można je też usmażyć na patelni z olejem lub oliwą.
- Cebulę obrać, pokroić wzdłuż w dość grube plastry. Skropić je olejem, opiec na ruszcie grilla lub obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
- Szaszłyki z kulek mięsnych podawać na plastrach cebuli, z dodatkiem opieczonych kawałków bagietki posmarowanej masłem. Przed podaniem posypać je pokruszonym serem feta i listkami świeżego oregano.