Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- ok. 80 dag fileta z kurczaka
- łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kropel sosu tabasco
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- sól
- mielony pieprz
- mielona papryka
- kiwi
- banan
- mango
- 2 plastry ananasa świeżego lub z puszki
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż włókien w długie paski o szerokości 2–3 cm. Oprószyć je solą, mielonym pieprzem i papryką.
- Miód wymieszać z sokiem z cytryny, kilkoma kroplami sosu tabasco i olejem lub oliwą. Marynatą polać mięso, wymieszać, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
- Kiwi obrać, przekroić w poprzek na pół, a potem pokroić w ćwiartki. Banana obrać, pokroić na kilka kawałków. Mango obrać, usunąć pestkę, pokroić w dużą kostkę. Plastry ananasa pokroić na niewielkie kosteczki.
- Na drewniane szpadki do szaszłyków nanizać najpierw paski mięsa, tak by powstała falka. Potem z jednej i z drugiej strony patyczka nadziać po kawałku różnych owoców. Szaszłyki ułożyć na ruszcie grilla, piec ok. 10 minut kilkakrotnie je obracając.
- Szaszłyki drobiowo-owocowe podawać ze świeżym pieczywem, np. bagietką.