Szaszłyki drobiowo–owocowe

Szaszłyki drobiowo–owocowe to słodka przekąska prosto z grilla!
/ 21.06.2013 07:10
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 80 dag fileta z kurczaka
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel sosu tabasco
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól
  • mielony pieprz
  • mielona papryka
  • kiwi
  • banan
  • mango
  • 2 plastry ananasa świeżego lub z puszki
Przygotowanie:
  1. Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż włókien w długie paski o szerokości 2–3 cm. Oprószyć je solą, mielonym pieprzem i papryką.
  2. Miód wymieszać z sokiem z cytryny, kilkoma kroplami sosu tabasco i olejem lub oliwą. Marynatą polać mięso, wymieszać, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Kiwi obrać, przekroić w poprzek na pół, a potem pokroić w ćwiartki. Banana obrać, pokroić na kilka kawałków. Mango obrać, usunąć pestkę, pokroić w dużą kostkę. Plastry ananasa pokroić na niewielkie kosteczki.
  4. Na drewniane szpadki do szaszłyków nanizać najpierw paski mięsa, tak by powstała falka. Potem z jednej i z drugiej strony patyczka nadziać po kawałku różnych owoców. Szaszłyki ułożyć na ruszcie grilla, piec ok. 10 minut kilkakrotnie je obracając.
  5. Szaszłyki drobiowo-owocowe podawać ze świeżym pieczywem, np. bagietką.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA