- 400 g mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 namoczona w mleku kajzerka
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 1 nieduży brokuł
- 2 pory
- 1 kostka serka topionego (100g)
- świeży zielony koperek
- sól
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
- łyżka sosu sojowego
- 1 kg ziemniaków
- 50 g jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Brokuł rozdzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie razem z 1 porem (nie dłużej jak 12-15 minut). Odcedzić i przełożyć do bulionu (można go szybko i bardzo łatwo przygotować np. z kostki rosołowej).
Dodać topiony ser i zmiksować przy pomocy miksera na jednolitą, gładką masę (należy użyć do tego specjalnej końcówki montowanej do miksera lub blendera). Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Drobno posiekać czosnek oraz drugi z porów, chwilkę poddusić z sosem sojowym na oliwie (3-4 minuty). Połączyć ze zmielonym mięsem, odciśniętą kajzerką i jajkiem, przyprawić solą i pieprzem do smaku, a potem wyrobić by wszystkie
składniki połączyły się razem. Z przygotowanej masy formować kulki o średnicy ok. 3 cm i każdą z nich lekko obsmażyć na oliwie (smażyć należy dosłownie przez chwilkę, tak aby klopsy nie straciły swego kształtu, ale nie
zbrązowiły się). Dodać klopsy do sosu i całość poddusić na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
Proponuję podanie z ziemniaczanym puree: ziemniaki + jogurt naturalny + nieco soli i pieprzu = po zmiksowaniu przepyszne puree, które można fantazyjnie podać używając np. zwykłego dekoratora.
Efekt końcowy nieco zdumiewa kolorem, ale zapewniam że wszelkie obawy znikają kiedy tylko skosztuje się tego rozpływającego się w ustach kremu i klopsików o zniewalająco, ostrym smaczku ... no ale co ja będę pisać sami
ugotujcie i spróbujcie!
Autor: Joanna Cybulska z Malborka