Składniki:
- kalafior
- cebula
- 20 dag wędzonego boczku
- 4 jajka
- 10 dag startego parmezanu
- 4 łyżki tartej bułki
- gałka muszkatołowa
- lubczyk
- sól
- pieprz
- tłuszcz i tarta bułka do kokilek
Przygotowanie:
- Kalafior podziel na różyczki. Zagotuj osolony wrzątek z gałązką lubczyku. Włóż kalafior i gotuj 12 min. Osącz, rozgnieć na purée. Cebulę, zeszklij z pokrojonym w kostkę boczkiem. Kilka łyżeczek skwarków odłóż, resztę dodaj do kalafiora. Wbij jajka, wsyp ser i tartą bułkę. Masę wymieszaj, dopraw gałką muszkatołową, lubczykiem, solą i pieprzem.
- Foremki wysmaruj masłem i obsyp bułką. Napełnij masą kalafiorową do 3/4 wysokości. Zapiekaj 30 min (180 st.).
- Gdy sufleciki staną się złociste, posyp je odłożonymi skwarkami i chwilę zapiekaj, aż skwarki staną się rumiane.