Składniki:
- 4 grube plastry ligawy lub rostbefu
- łyżka ziaren czarnego pieprzu
- łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- pół szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
- łyżeczka koncentratub pomidorowego
Przygotowanie:
- Plastry mięsa obficie posypać świeżo utłuczonymi ziarnami pieprzu.
- Na patelni rozgrzać olej. Kłaść n a niej steki i smażyć po 2–3 min z każdej strony. Potem zm niejszyć ogień i smażyć je jeszcze 3–4 min co jakiś czas obracając. Zdjąć z patelni, szybko przykryć, by nie wystygły.
- Na maśle przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Oprószyć papryką, zamieszać. Podlać winem i bulionem, dodać koncentrat. Zagęścić gotując na małym ogniu, przetrzeć przez sito.
- Steki podawać z sosem.