Przygotowanie 25 min * gotowanie 15 min * 1 porcja – ok. 600 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 40 dag makaronu spaghetti
- 50 dag świeżego szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
-150 ml śmietanki
- 5 dag sera gorgonzola (lub inny z niebieską pleśnią)
- kilka włoskich orzechów
- sól
- pieprz
- oregano
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotuj al dente (na półmiękko – by stawiał zębom lekki opór) w osolonym wrzątku. Osącz, pozostaw w cieple.
2. Liście szpinaku przebierz, dokładnie opłucz, usuń ogonki. Wrzuć na lekko osolony wrzątek. Zblanszuj (obgotuj przez 2–3 minuty), wyjmij łyżką cedzakową, dokładnie osącz.
3. Szpinak przesmaż na oliwie razem z obranym i posiekanym ząbkiem czosnku. Wlej śmietankę i dodaj pokruszony ser. Mieszając, całość chwilę podduś na małym ogniu.
4. Orzechy obierz z łupin, dokładnie przebierz, dość drobno posiekaj, dodaj do sosu, chwilę podduś.
5. Sos szpinakowy przypraw do smaku pieprzem i solą (pamiętaj, że ser jest dość słony). Wyłóż na ciepły makaron (możesz też dodać makaron do sosu i całość razem chwilę podgrzać). Danie udekoruj świeżymi listkami oregano, od razu podawaj.
Ekspresowe przepisy na szybkie, proste i smaczne dania >>
Spaghetti ze szpinakiem
Włoskie danie pachnące serem i orzechami