Składniki:
- 40 dag spaghetti
- 25 dag mielonego mięsa
- 5 dag boczku wędzonego
- 1 średnia cebula
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 40 dag pomidorów bez skórki
- 10 dag marynowanych czarnych oliwek
- 5 dag masła
- 100 ml czerwonego wina
- bazylia
- tarty żółty ser
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i posiekaj. Oczyść marchew i seler naciowy i drobno posiekaj. Boczek pokrój.
- W rondlu rozgrzej masło, włóż boczek z warzywami i smaż 5 minut, mieszając. Dodaj mielone mięso. Oprósz solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5 minut.
- Dodaj zmiksowane pomidory, posiekane oliwki i wino. Duś, mieszając, aż składniki się połączą.
- Spaghetti ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, osącz, włóż do sosu, wymieszaj, posyp bazylią i serem.