Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti
- 80 dag świeżych pomidorów
- 3–4 ząbki czosnku
- pęczek bazylii
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Odłóż 2 gałązki bazylii, resztę zmiksuj z obranym czosnkiem i kieliszkiem czerwonego wina.
- Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojone pomidory i smaż 3 minuty. Dodaj bazylię zmiksowaną z czosnkiem i winem. Gotuj 8–10 minut, mieszając, aż sos nieco zgęstnieje.
- Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po odcedzeniu osącz na sitku.
- Makaron wrzuć do sosu, wymieszaj. Spaghetti podawaj posypane posiekaną bazylią z dodatkiem startego parmezanu.