Składniki:
- 10 dag spaghetti
- 10 dag plasterków wędliny włoskiej (bresaola, szynka parmeńska, serrano, pancetta, mortadela itp.)
- 1 papryczka chili
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 2–3 łyżki śmietany
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron włóż do dużej ilości osolonego wrzątku, zamieszaj i ugotuj al dente. Dokładnie osącz na sitku.
- Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż cebulę z czosnkiem i usmaż na złoty kolor. Dodaj posiekane chili i smaż razem minutę. Dodaj sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor oraz osączony makaron. Wymieszaj.
- Na wierzchu ułóż plasterki wędliny. Jajka wbij do miski i roztrzep ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu. Makaron zalej masą jajeczną. Smaż na średnim ogniu, podważając makaron, by płynna masa jajeczna spłynęła na dno patelni i się ścięła.
- Posyp startym żółtym serem. Przykryj i ogrzewaj na małym ogniu 5–6 minut. Od razu podawaj.