Składniki
-
- 1 średnia cebula pokrajana w cienkie plasterki
- 1-2 roztarte ząbki czosnku
- 15 dag wieprzowiny pokrajanej w słupki wielkości zapałki
- 10 dag zielonej fasolki, pokrajanej w 3 cm kawałki
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 1/2 kostki rosołowej rozpuszczonej w 5 łyżkach gorącej wody
- 15 dag kiełków fasoli lub cienko poszatkowanej kapusty
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka smalcu
- 3 cebule dymki; pokrajane w 2 1/2 cm kawałki
- 2 łyżki czystej wódki
Przybranie:
- świeży lub kiszony ogórek pokrajany w słupki
- rzodkiewka pokrajana w plasterki
- posiekana zielona pietruszka
- pomidor pokrajany w ósemki
Sposób przygotowania
Ugotować makaron.
Fasolkę wsypać do wrzątku, gotować 2 min, odcedzić, przelać zimną wodą, dokładnie osączyć. Kiełki fasoli lub kapustę zalać wrzącą wodą, gotować minutę, przelać zimną wodą, starannie osączyć. Olej mocno podgrzać na gorącej patelni na dużym ogniu, dodać cebulę i czosnek, mieszając smażyć 10 sek, włożyć mięso i fasolkę, posolić, mieszając smażyć 1 1/2 min.
Wybrać połowę mięsa, odstawić. Zmniejszyć gaz na średni. Kiełki fasoli lub kapustę i makaron dodać do mięsa na patelni, pokropić łyżką sosu sojowego, wymieszać, trzymać na ogniu 2 1/2 min mieszając kilkakrotnie, przełożyć do gorącej wazy.
Smalec stopić na czystej patelni, dodać odstawione mięso, wsypać cebulę dymkę, wlać łyżkę sosu sojowego i 2 łyżki alkoholu, doprowadzić do zagotowania, polać makaron. Przybrać wybranym warzywem lub warzywami.